Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hétfői járatokat is törölt a Lufthansa

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Harmadik napja tart a Lufthansa- és Germanwings-pilóták sztrájkja, amely miatt több ezer járatot törölt a két légitársaság, a lépés közel félmillió embert érint. Bár az 5400 pilóta részvételével zajló munkabeszüntetés pénteken éjfélkor véget ér, szombati, vasárnapi és hétfői járatokat is törölt a Lufthansa.

A sztrájk miatt a Düsseldorf, Frankfurt és München, valamint Budapest közötti járatok közlekedésében pénteken is fennakadások lesznek. A Budapest Airport járatinformációi szerint 22 pénteki budapesti járatból 16-ot töröltek, csak a reggeli, a kora délutáni és az esti müncheni járat fog üzemelni, a frankfurti és düsseldorfi gépek közül egyik sem. A három nap alatt a Lufthansa összesen 52 budapesti járatot törölt.

A Germanwings hétfői tájékoztatása szerint 1132 járatukból mintegy 600 száll majd fel a sztrájk időszaka alatt. A diszkont légitársaság pénteki, négy budapesti gépe közül a délutáni stuttgarti és a hamburgi közlekedik.

A sztrájk a Lufthansa-csoport többi társaságát, illetve azok járatait nem érinti.

Christoph Franz, a Lufthansa vezérigazgatója a cég Facebook-oldalán csütörtök napközben publikált videóban kért elnézést az utazóktól. Mint mondta, hosszan tárgyaltak a szakszervezettel, de az álláspontok nagyon messze vannak. Azon dolgoznak, hogy szombaton, amint a sztrájk véget ér, azonnal visszaállítsák a menetrend szerinti közlekedést.

A Lufthansa honlapján lévő információk szerint a péntek éjfélig tartó sztrájk miatt szombaton reggelig 41, vasárnap egy, hétfőn pedig további négy járatot töröltek. Összességében 3800 járat nem indult el, ez a járatok 90 százaléka.

A Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezet azért hirdetett sztrájkot, mert konfliktusba került a munkaadóval a fizetések és a korkedvezményes nyugdíjazás feltételeivel kapcsolatban. A Lufthansa SCORE nevű reorganizációs programja közepén tart, ennek lényege, hogy az üzemi eredményt a 2011-eshez képest 1,5 százalékkal emeljék, főként a hatékonyság növelésével. Ennek része a fizetésekről való megállapodás is; a földi kiszolgáló személyzettel, a légiutas-kísérőkkel már megállapodtak, de a pilótákkal még nem.

Az Európai Bíróság döntése értelmében a nyugdíjkorhatár 65 év, a légitársaság pedig felmondta a korábbi, korkedvezményes nyugdíjba vonulásra vonatkozó megállapodást. A szakszervezet azonban úgy látja, hogy pilóták munkája nagyon stresszes, ezért továbbra is biztosítani kellene a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét.

Legutóbb 2010-ben volt a Lufthansánál pilótasztrájk, akkor az 5400 pilótát képviselő szakszervezet (VC) négynapos munkabeszüntetést hirdetett meg, de az első nap után leállította az akciót.

A Lufthansa hétfői közleményében hangsúlyozta, hogy az eddiginél jobb ajánlatot tett a pilóták javadalmazására és korkedvezményes nyugdíjára, ezért érthetetlennek tartja, hogy a VC a tárgyalások folytatása helyett a sztrájk mellett döntött, és három napra megbénítja a társaságot. Ez nemcsak az utasoknak okoz gondot, hanem ellehetetleníti a Lufthansa csoport több mint százezer dolgozójának munkáját is - mutattak rá.

A légitársaság becslései szerint az 5400 pilóta részvételével zajló háromnapos sztrájk több tízmillió eurójába kerülhet a cégnek.