eur:
394.05
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Pénteken zárják le a szavazóköri névjegyzékeket

Pénteken 16 órakor lezárul az országgyűlési választáson szavazásra jogosultak névjegyzéke, ezt követően abba senkit - így a vasárnapig lakcímet létesítőket - sem lehet felvenni.

A szavazásra jogosultakról folyamatosan vezették a központi névjegyzéket: átvezették benne a többi között, ha valakinek megszűnt a választójoga vagy éppen visszakapta, átköltözött másik településre, vagy jelezte, hogy külföldön kíván szavazni, esetleg Magyarországon, de egy másik településen.

A szavazóköri névjegyzékeket és a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékét pénteken 16 órakor lezárja a Nemzeti Választási Iroda, utána azokba választópolgárt felvenni és azokból törölni már nem lehet (kivétel, hogy a szavazatszámláló bizottság a szavazás napján a szavazóköri névjegyzékből törli azt, akit egyidejűleg felvesz a mozgóurnát igénylők jegyzékébe).

Aki tehát április 4-én 16 óráig bejelenti új lakcímét és ezt rögzítik is a rendszerben, az már az új lakóhelyén szavazhat. Aki azonban csak ezt követően kapja meg lakcímkártyáját a rendkívüli nyitva tartással működő okmányirodáktól, az nem voksolhat az új helyen.

A zárás után az addig kizárólag elektronikus úton vezetett, lezárt szavazóköri névjegyzéket és a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékét a helyi választási iroda kinyomtatja és hitelesíti. A szavazás napját megelőző napon pedig átadja a szavazatszámláló bizottsági elnököknek a szavazóköri névjegyzéket, a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékét, a szavazólapokat és az egyéb kellékeket.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×