Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így nyerhető meg a parlamenti választás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az előző választási rendszerhez hasonlóan a mostaninál is elképzelhető, hogy nem a számszerűen több szavazatot begyűjtő párt vagy pártszövetség nyeri meg az országgyűlési választást mondta az InfoRádiónak Orbán Balázs. A Századvég Alapítvány kutatási igazgatója elmondta: az egyértelmű felhatalmazást kapó párt mindenképpen megszerezheti a mandátumok többségét.

"Nem nagyon találunk tisztán arányos rendszert a világon sehol" - mondta Orbán Balázs. "Ha egy párt egyértelmű felhatalmazást kap, ami akár megvalósulhat úgy is, hogy összesen nem a szavazatok 55 százalékát szerzi meg, ez Magyarországon is csak 2010-ben történt meg, hogy ötven százaléknál többet kapott egy párt, a korábbi két választások során ez nem következett be - emlékeztetett a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója. Hozzátette: "a rendszer, a töredékszavazatok segítik azt, hogy ezek a pártok, mint a választásokon egyértelműen győztesek, ötven százalék plusz egy mandátumtöbbséggel kezdhessék meg a működésüket."

"A nyilvánosságra került közvélemény-kutatási eredmények ellentétesek abban a tekintetben, hogy mennyire vannak többségben azok, akik kormányváltást akarnak és mennyire azok, akik pedig a maradását szeretnék" - hangsúlyozta Orbán Balázs. Mint a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója elmondta: "az jól látszik, hogy ha az általános kormányzati tevékenységgel való elégedettséget nézzük, akkor lehet, hogy bizonyos összehasonlításban többségben vannak azok, akik kevésbé elégedettek a jelenlegi kormányzattal." De ez két különböző adat, az elégedettség és az, hogy váltást akarnak-e - tette hozzá Orbán Balázs.

Hozzátette: "elképzelhető, hogy 40-45 százalékos országos eredményt elérő pártszövetség vagy választási formáció megkapja az országgyűlési mandátumok többségét." Mint Orbán Balázs elmondta: aki kevesebb százalékot gyűjt be, jobban járhat, mint "az ellenében felállt többség." Hozzátette: ha a tizenhét lista több szavazatot kap, mint az egy. "Azt lehet mondani, hogy ez a korábbi választási rendszerben is kódolva volt, az újban is elképzelhető" - fogalmazott a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója.

Ahogy korábban az InfoRádiónak Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta: a mandátumok kiosztásánál a választókörzetében nyertes képviselő után is számolnak töredékszavazatokat.

"Mindenki a rá leadott szavazatokat viszi tovább a saját országos listájára - kivéve az első helyezettet, mert ott csak az első és a második közötti különbség kerül töredékszavazatként az országos listára - hangsúlyozta Pálffy Ilona.

Hanganyag: Németh Zoltán