INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Orbán Viktor: az uniós tagság összességében lehetőségeket tartogat

InfoRádió / MTI
Nagy győzelem nagy jövő, kis győzelem kis jövő - biztatta a Fidesz-KDNP támogatására a kormánypártok szimpatizánsait Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke kedden dombóvári választási nagygyűlésén.

"Való igaz, hogy mi vagyunk az esélyesek (...), de egyáltalán nem mindegy, hogy önök közül hányan mennek el vasárnap szavazni, és hány embert visznek el a munkatársaik közül, a családból vagy éppen a szomszédságból" - fogalmazott a pártelnök-miniszterelnök, kijelentve: "minden egyes szavazatra szükségünk van, mert nagy győzelem nagy jövő, kis győzelem kis jövő".

Ha nagy győzelem lesz, a kormány megcélozza a teljes foglalkoztatottság elérését - ami 3-4 százalékos munkanélküliséget jelent -, a biztos idős kor garantálását és a családtámogatási rendszer további erősítését - mondta Orbán Viktor a dombóvári művelődési háznál összegyűlt tömeg előtt, arra buzdítva a szimpatizánsokat, hogy vegyék ki részüket a kampányból a választásig még hátralévő néhány napban is.

"Ha elvégezzük (a munkát), beváltjuk az esélyt, és lesz győzelem. Nagy és fényes győzelem lesz. Ha nem végezzük el, talán még úgyis nyerhetünk, de akkor csak annyit fogunk kapni, amennyit megérdemlünk. És valljuk be, egy kicsit többet szeretnénk annál" - fogalmazott.

Kormánya eredményeit ismertetve Orbán Viktor szólt a foglalkoztatottságról, felhívta azonban a figyelmet, hogy 1990-ben még 5,5 millió ember dolgozott Magyarországon, most pedig "vért kellett izzadni" a négymilliós foglalkoztatottsági szint eléréséért, vagyis "amíg az ötmillió munkahelyet el nem érjük (...), az elégedett szót ne is használjuk".

Emlékeztetett ugyanakkor, hogy az elmúlt négy évben 250 ezer új munkahely jött létre, majd hangsúlyozta azt is, hogy a közmunkát igenis meg kell becsülni, mert nagyon sokan vannak, akik 10-15 éve egyáltalán nem dolgoztak, ezért nagyon fontos, hogy nekik is kaput nyissanak a munka világába. Mindenkinek az az érdeke - folytatta -, hogy ne éljen az országban olyan kétségbeesett ember, aki végül a bűnözés útjára lép. Ehhez munkalehetőség kell, ha kell, akkor közmunka - magyarázta.

A miniszterelnök beszélt a rezsicsökkentésről is, megjegyezve, hogy április 1-jétől, vagyis éppen keddtől ismét csökkent a gáz ára, ezúttal 6,5 százalékkal. Még a Kádár-rendszerben sem fordult elő, hogy a rezsit csökkentették volna - tette hozzá.

Emellett a kabinet bevezette a gyermekek után járó adókedvezményt, a gyed extrát, és megvédte a nyugdíjakat - sorolta.

A kormányfő szólt a baloldalról: szerinte "agresszívek, átkozódnak, eszeveszett gyűlölettel beszélnek". Ezzel szemben a Fidesz-KDNP oldalán továbbra is meg kell őrizni a józan észt, az országépítés iránti elkötelezettséget, az összefogást, a tisztelet kultúráját és a haza szolgálatát - mondta.

Hétfői bajai beszédéhez hasonlóan Dombóváron is visszautasította a Jobbik európai uniós tagsággal kapcsolatos álláspontját, mert bár - mint mondta - kevés embert ismer, akit több személyes támadás ért volna Brüsszelben, mint őt, és az EU valóban tele van félresikerült szabályozással, az uniós tagság összességében inkább lehetőségeket tartogat.

Potápi Árpád János, a Fidesz-KDNP térségi képviselőjelöltje, Bonyhád polgármestere beszédében azt mondta, gőzerővel dolgoznak, és remélik, munkájukat a választás után is folytathatják Dombóváron és az egész országban. Ehhez mindenkinek el kell mennie április 6-án szavazni, és erre kell buzdítania családtagjait, ismerőseit is - hangoztatta. "Nem játszhatják el velünk újra 2002-t" - jelentette ki a politikus, aki betölti a parlament nemzeti összetartozás bizottságának elnöki posztját is. Potápi Árpád János reményét fejezte ki, hogy a Fidesz-KDNP megismétli 2010-es választási eredményét.

Az egyórás nagygyűlésre a Hunyadi téren, a művelődési háznál több száz ember gyűlt össze, akik nemzeti színű zászlókat, Fidesz-transzparenseket, szavazásra buzdító táblákat és - dombóvári mellett bonyhádi - helységnévtáblákat tartottak a magasba.

A rendezvényen néhány kormányellenes tüntető "Hogyan lett Mészáros Lőrinc, Orbán gázszerelője, Felcsút polgármestere négy év alatt a 88. leggazdagabb magyar?" és "Honnan van 300 millió Rogán és helyettese budai luxuslakására?" feliratú transzparenst feszített ki.

A dombóvári volt Orbán Viktor egész héten tartó választási nagygyűléssorozatának második állomása. A szerdai helyszín Mezőkövesd lesz.

A címlapról ajánljuk