Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mi történt ezen a napon 25 éve? - Április 1.

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. április 1. szombat: A Minisztertanács ülésén intézkedéseket hozott a költségvetési hiány csökkentésére, emellett határozott az útalap és az autópálya-használati díj bevezetéséről. Nagymaros ne szenvedjen többet a vízlépcső miatt - hangoztatja a Duna Kör Országos Sajtószolgálatnál megjelent közleménye. A Világbank a közeljövőben mintegy 95 millió dolláros hitelt folyósít Magyarországnak a szállítás és a közlekedés fejlesztésére.

A Minisztertanács ülésén intézkedéseket hozott a költségvetési hiány csökkentésére, emellett határozott az útalap és az autópálya-használati díj bevezetéséről.

A testület megállapította, hogy egyelőre nem vált szükségessé a bős-nagymarosi vízlépcső munkálatainak átütemezése.

Szakértői vélemények alapján tisztázták, hogy az építkezés a nagymarosi duzzasztó és erőműtelep felépítését szolgáló alapozó vasbeton-szerelési munkálatoktól válik visszafordíthatatlanná.

Ezek a munkák júniusban esedékesek, de addig a kormány előterjeszti a beruházással kapcsolatos népszavazásról szóló törvényjavaslatot.

Nagymaros ne szenvedjen többet a vízlépcső miatt - hangoztatja a Duna Kör Országos Sajtószolgálatnál megjelent közleménye. A Duna Kör szerint sokan a helyiek közül is megértik, hogy a vízlépcső károkat okoz az egész országnak, ugyanakkor vannak olyanok is, akik sajnálják, hogy sokévi előkészület után meghiúsulhat néhány számukra pozitív építkezés, például az ingyen aszfaltút vagy az ingyen csatornázás.

Õk azok, akik korábban petíciót állítottak össze az építkezés folytatásáért. A Duna Kör megérti az ellen-aláírásgyűjtők érveit, de nem fogadja el azokat. Ugyanakkor úgy véli, hogy a közművesítést meg kell kapniuk a nagymarosiaknak, az építkezés nyomait pedig a lehető legnagyobb mértékben el kell tüntetni méghozzá állami költségen - áll a Duna Kör közleményében.

A Világbank a közeljövőben mintegy 95 millió dolláros hitelt folyósít Magyarországnak a szállítás és a közlekedés fejlesztésére - közölték Washingtonban a Világbank részéről. A változó kamatú hitel 15 évre szól, s csak az első öt év után kell a törlesztést megkezdeni.

Az olimpiai bajnok magyar csapat tagja, Polgár Judit kapta a nőknél a sakkozók idei Oscar-díját. A második a szovjet Maja Csiburdanidze, a harmadik a magyar Polgár Zsuzsa lett.

A férfiaknál két szovjet sakkozó áll a lista élén: az első Garri Kaszparov, a második Anatolij Karpov, a harmadik az angol Jonathan Speelman. A sakk- Oscarról 20 ország 38 szakírója szavazott, a díjátadó április 14-én lesz Barcelonában.