eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lázár: legitim és fair a magyar választási rendszer

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint legitim és fair a magyar választási rendszer, amely alkalmas arra, hogy vasárnap a több mint nyolcmillió választópolgár "ítéletet hozzon, véleményt alkosson". Lázár János kedden Budapesten azt is közölte, a demokrácia erejét mutatja, hogy több mint 1500 egyéni jelöltre lehet szavazni az országgyűlési választáson.

Az államtitkár a választási felkészülésről tartott kormányszóvivői sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy bár pénteken 16 óráig még lehet módosítani a névjegyzéket, de jelenleg 8 millió 220 ezer választásra jogosult van, közülük nyolcmilliónak van állandó magyarországi lakcíme.

Elmondta, míg 2010-ben 810 egyéni jelölt indult, most 1554. Lázár János úgy értékelte, hogy egy sokkal átláthatóbb, ellenőrizhetőbb, törvényesebb és a jelölők számára demokratikusabb ajánlási rendszer született.

A 31 listán (13 nemzetiségi és 18 pártlista) összesen 1707 jelölt van - összegezte Lázár János, aki felidézte: 2010-ben 6 országos listát állítottak a pártok.

Nemzetiségi listára mintegy 40 ezer ember voksolhat - tette hozzá.

Közölte azt is: mintegy 200 ezer, magyarországi lakóhellyel nem rendelkező kíván élni választói jogával, valamint azt, hogy eddig több mint 54 ezer választó élt a levélben szavazás lehetőségével.

A választók 10 ezer 386 szavazókörben voksolhatnak, ahol a jelölő szervezetek által delegált összesen 39 ezer 481 ember is ellenőrizni fogja a választás törvényességét.

Az egyes választókerületekbe tartozók száma legfeljebb 15 százalékkal térhet el egymástól - ismertette -, így a demográfiai változások tükrében ezeket a jövőben revízió alá vonják.

Lázár János emlékeztetett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság megállapításaira, amely szerint a korábbi ajánlási rendszer hibáit a jelenlegi kiküszöbölte, ennek eredményeként nagyságrendekkel kevesebb bejelentés érkezett a visszaélésekről.

"Akik éveken keresztül szűkítették az indulás lehetőségét, akik abban voltak érdekeltek, hogy kevesen induljanak a választásokon, kevés jelölt legyen, azoknak csípi a szemét, savanyú a szőlő, hogy a rendszerváltozás óta először 1570 egyéni jelölt van Magyarországon" - jelentette ki, hangsúlyozta azt is: egyéni jelöltté csak az válhatott, akinek ajánlóíveit jóváhagyta a választási iroda.

Szerinte a demokráciát erősíti az is, hogy javult a kampányfinanszírozás átláthatósága, és hangsúlyosan szólt arról is, hogy 13 nemzetiség élt a listaállítás lehetőségével.

Az államtitkár felidézte: a választással kapcsolatos jogszabályokat a Velencei bizottság is demokratikusnak ítélte, több elemét pedig európai összehasonlításban a legmodernebbnek tartotta.

Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta a tájékoztatón, hogy nyugodt, higgadt körülmények között készül az ország a választásokra, ez a feljelentések számából is látszik. Míg 2010-ben ebben az időszakban mintegy 250 választással kapcsolatos bejelentés volt, jelenleg 120-at kaptak - ismertette.

Míg választási bűncselekmény gyanúja négy éve 106 eresben merült fel, idén negyvennégyszer, ebből azonban hét eljárást már meg is szüntetett a rendőrség.

Azt is mondta: a választási véghajrá nemcsak magyar viszonylatban minősül higgadtnak, az EBESZ álláspontja szerint más országokhoz viszonyítva is nyugodt a légkör Magyarországon.

Bár vannak kiemelkedő bűncselekmények - ide sorolta a csókakőit, valamint a Bosnyák téri késes támadást -, a rendőrség ezekben az ügyekben szerinte gyorsan és hatékonyan intézkedett. Az utóbbi ügyről megjegyezte: annak elkövetője az eset előtt hat liter bort fogyasztott.

A belügyminiszter kérdésre válaszolva azt mondta: a rendőrség magától nem fogja figyelni azt, hogy sérül-e a szavazóhelyiségektől 150 méteren belüli kampányolás tilalma - ez szerintük a választási ellenőrző szervek feladata -, az ilyen eseteket bejelentésre vizsgálják majd.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×