Ingyenes, akkreditált pedagógus-továbbképzés EU-s forrásból

Infostart
2014. március 27. 19:22
A képzések célja, hogy a résztvevők ismereteit és módszertani tárházát gazdagítsa az olyan értékproduktív szabadidős-programok megvalósítása érdekében, amelyek fókuszában a közösségfejlesztés áll.

Az Európai Uniós forrásból megvalósuló Kisközösségi ifjúságnevelés támogatása című kiemelt projekt keretein belül, 2014. március 27-én, "A közösség érték! Az iskolai közösségfejlesztés gyakorlata" címmel pedagógiai fejlesztésről szóló szakkonferenciát szervezett a két projektmegvalósító, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Cserkészszövetség.

A konferencia alapul szolgál annak az ingyenes, akkreditált pedagógus továbbképzésnek, amelyet az ország több pontján indítanak.

A képzések célja, hogy a résztvevők ismereteit és módszertani tárházát gazdagítsa az olyan értékproduktív szabadidős-programok megvalósítása érdekében, amelyek fókuszában a közösségfejlesztés áll.

A konferencia megnyitóján Thaisz Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelés-fejlesztési főosztályvezetője köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a 2011. évi CXC. törvény A Nemzeti Köznevelésről számos ponton kimondja a nevelés fontosságát.

Az iskoláknak, oktatási intézményeknek nemcsak a tantárgyak oktatása a feladata, hanem a nevelés is. A 2012 óta érvényben lévő Új Nemzeti Alaptanterv iránymutatásaira a pedagógustársadalom még nem tudott kellőképpen reagálni, épp ezért elkezdték a pedagógus-továbbképzési rendszer megújítását. Ezt szolgálja most ez, valamint számos Európai Uniós forrásból megvalósuló más TÁMOP projekt is.

Tekse Balázs, a projekt szakmai vezetője a konferencia sajtótájékoztatóján kifejtette: a pedagógusok projektbe történő bevonásától azt várják, hogy a világon 38 millió taggal rendelkezdő cserkészmozgalom által képviselt értékek, valamint a 100 éves Magyar Cserkészszövetség informális tanítás-tanulásban szerzett jó gyakorlatai, tanulásszervezési eljárásai, módszerei és eszközei beépülnek a mindennapi nevelő-oktató munkába.

A projekt célja továbbá, hogy országszerte új közösségek jöjjenek létre, amelyekkel a helyi alumni-csoportok kialakulását, illetve a helyben maradást támogatják. Ennek elengedhetetlen feltétele az élő, tevékeny, értékeket képviselő, élményt adó közösségek megléte.