Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mit lehet tudni a választás informatikai hátteréről?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyarországi választásokon a szavazatokat a szavazatszámláló bizottságok számolják és ellenőrzik. Az adatok nem hivatalos összesítését - miként a választási eljárás több más részét is - az informatika segíti.

Magyarországon a választásokat 1989 óta informatikai támogatással bonyolítják le; ez ma már a választási eljárás teljes folyamatát lefedi a szavazóköri körzethatárok megállapításától a névjegyzék elkészítésén át a végleges eredmény megállapításáig.

Az informatika bevonása nem azt jelenti, hogy a szavazatok alapján az eredményt a rendszer állapítaná meg, hanem azt, hogy számítógépek segítik a választási eljárásban dolgozók munkáját.

Az áprilisi országgyűlési választás informatikai támogatása a korábbi választások rendszeréhez hasonló. Az informatikai rendszer döntően a mintegy 210 végpontból álló okmányirodai hálózatra, a 2300 települést lefedő anyakönyvi szolgáltató hálózatra, továbbá a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában (KEK KH) működő eszközökre épül. Emellett a választási feladatellátást támogatja egy új, az eddigi infrastruktúrát kiegészítő választási célú hálózat is, amely csaknem 470 településen a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) felhasználásával épült ki.

Az okmányirodai, az anyakönyvi számítógépes rendszer, valamint az új NTG-végpontok bevonásával lehetőség nyílik arra, hogy a választási eljárásban keletkező nagy mennyiségű adatot rövid idő alatt, jó minőségben és biztonságosan rögzítsék a helyi választási irodák.

A választási informatikai rendszer úgynevezett támogató rendszer: olyan szolgáltatást nyújt a választási apparátusnak, amely megkönnyíti a munkáját, de a hatáskör és a felelősség továbbra is a választási bizottságoké.

Az informatikai rendszer négy nagyobb alrendszerből áll: a nemzeti választási rendszerből, az internetes tájékoztató rendszerből, a választási ügyviteli rendszerből, valamint a pénzügyi és logisztikai rendszerből.

A nemzeti választási rendszer többek között abban segít, hogy a választás előtti felkészülési időszak elején a helyi választási irodák ellenőrizhessék és szükség esetén korrigálhassák a szavazókörök beosztását.

A választópolgárok névjegyzéke a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai, a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartása alapján készül el szavazókörönként. A választói névjegyzéket és az értesítőket a választási irodák készítik el. A névjegyzékben történő változásokat (nemzetiségiként történő regisztráció, külképviseleti névjegyzékbe felvétel, átjelentkezés) a helyi választási irodák vezethetik át.

Az informatikai rendszer - hasonlóan a négy évvel ezelőtti voksoláshoz és a 2009-es EP-választáshoz - a névjegyzék elektronikus továbbvezetését is támogatja. Korábban a névjegyzékeket kézzel vezették tovább, illetve a helyi választási irodák vezetői egymás között postai levélben cserélték ki a névjegyzékekkel kapcsolatos információkat.

A névjegyzékkel kapcsolatos feladatokon túl a nemzeti választási rendszer segíti a választáson induló pártok, jelöltek, listák nyilvántartását, az ajánlások ellenőrzését, a szavazólapra kerülő adatok nyomdába adását, a szavazási részvétellel kapcsolatos napközbeni jelentések feldolgozását, valamint a jegyzőkönyvek feldolgozását, az eredmény megállapítását. A rendszer jelzi, ha feltehetően választási visszaélést követtek el.

A tájékoztató rendszer a korábbi gyakorlatnak megfelelően az interneten, a www.valasztas.hu oldalon keresztül biztosítja az állampolgárok, a média és a pártok politika- és pártsemleges tájékoztatását.

Az informatikai rendszer harmadik eleme a választási ügyviteli rendszer, amely a választásokkal kapcsolatos ügyviteli feladatok ellátására, szervezésére, a választási szervek közötti kommunikációra szolgál. E rendszerben többek között a választási szervek elektronikus leveleket küldhetnek egymásnak és különböző témakörökbe osztva fórumozhatnak, ami a segítségkérést, segítségnyújtást teszi lehetővé.

A pénzügyi és logisztikai rendszer feladata, hogy hatékonyan támogassa a választásban részt vevő szervek választással kapcsolatos pénzügyi, számviteli, logisztikai munkáját. Így például támogatja a beszerzések, a pénzeszközök tervezését, a pénzügyi és logisztikai (szervezési) folyamatok szabályozását és azt, hogy a tevékenységeket szakszerűen, informatikával támogatva, határidőben végezzék el.