Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Április 6. - Így tudjuk majd meg a választási eredményt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kiélezett eredmény esetén az április 6-ai választás estéjén az sem derülhet ki, hogy mely pártok kerülnek majd a Parlamentbe. Az új választási szabályok szerint ugyanis a határon túliak szavazata és a külföldön leadott voksok módosíthatnak a végeredményen.

A mostani választásban először vehetnek részt a választójogot kapott határon túli magyar állampolgárok. Az ő regisztrációjuk most szombaton jár le.

Korábban 4-500 ezer honosított szavazóval számoltak, de vasárnapig mindössze mintegy 180 ezren jelezték, hogy élni szeretnének ezzel a jogukkal. Õk kizárólag a pártlistákra szavazhatnak és legfeljebb 2-3 mandátum sorsát befolyásolhatják a 199-ből.

A külföldön szavazó, de magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok esetében 3-400 ezer szavazattal számolnak. Õk a pártlisták mellett a helyi jelöltjeikre is voksolhatnak. Az ő szavazási kérelmüknek március 29-ig kell beérkezniük.

Az összes nem Magyarországon leadott szavazatot hazaszállítják. A Nemzeti Választási Iroda pedig az egyéni jelöltekre leadott voksokat az illetékes településre és választási bizottsághoz juttatja el, és ott számolják össze. Ez a procedúra több napig is eltart.

"Az országos lista esetében ráadásul a töredékszavazatok is befolyásolják az országos listás eredményt. A töredékszavazatokat pedig akkor lehet majd igazából megállapítani, ha látjuk az egyéni választókerületi előzetes végeredményeket. Az elsőnek is van töredékszavazata, amit befolyásol még a levélszavazatok beérkezése és feldolgozásaránya is - tudatta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Töredékszavazatnak számít minden olyan leadott voks, amelyre nem volt szükség az egyéni választókerületi mandátum megszerzéséhez és olyan párt jelöltjére adták le, amelynek listás szavazataránya meghaladja az 5 százalékot. Független jelölt esetében nincs töredékszavazat.

A töredékszavazatok kiszámításánál egyébként azt a mátrixot használják, amelyet az európai parlamenti képviselői helyek kiosztásakor is. Ez a mandátumot szerzett jelölt esetében azt jelenti, hogy a győztes szavazatszámának és a második helyen végzett jelölt eggyel megnövelt szavazatszámának különbségét adják hozzá az országos listához.

Hanganyag: Németh Zoltán