Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy hétig izgulhatunk a választás végeredménye miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az áprilisi országgyűlési választás előzetes végeredményére hat napot kell majd várnunk, mert a külföldön, illetve lakóhelyén kívül szavazók voksait csak a választást követő szombatra tudják összesíteni. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke azt mondta az Inforádiónak, hogy az embereknek az egyfordulós szavazás kényelmesebb lesz, a választási szervezeteknek viszont jóval több munkát jelent.

Hat napig tart majd, mire az április 6-án külföldön, illetve lakóhelyüktől távol szavazók voksait összesítik. Ezért az országyűlési választás előzetes végeredményét csak április 12-én, szombaton közlik majd - jelezte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

Pálffy Ilona azt mondta: a választási szervek arra összpontosítanak, hogy zavartalan és gyors legyen a munka, amellyel segítik az úgynevezett átjelentkezéses szavazókat, azokat, akik otthonuktól távol adják majd le voksukat.

"Átjelentkezni 3000 településen a helyi választási irodáknál lehet. Oda kell figyelnünk, hogy valamennyi választási iroda határidőre végezze el ezeket a munkákat. A másik feladat pedig annak a megszervezése, hogy a választás napján mindenki azt az átjelentkezéses szavazólapját kapja meg, ahová a lakóhelye szerint tartozik" -ismertette  Pálffy Ilona.

A választási informatikai rendszer az NVI vezetője szerint jól működik, mégis kénytelenek voltak segítséget kérni a települési okmányirodáktól az adatfeldolgozásban. Mint rámutatott: nem azért, mert elszámították volna magukat, csakhogy a rekordszámú, 2210 egyéni jelölés többsége a hétfői határidő előtti utolsó órákban érkezett be egyszerre.