Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Startol a választási kampány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hivatalosan szombaton kezdődik az országgyűlési választás kampánya. Képviselőjelölteket hétfőtől lehet ajánlani. Az új szabályok megszüntették az úgynevezett kopogtatócédulát, így a szavazópolgárok több jelöltet is támogathatnak.

A Nemzeti Választási Iroda vezetője levélben hívta fel az egyéni választókerületi választási irodák figyelmét, hogy legkésőbb a mai napig mindenhol alakuljanak meg a választási bizottságok. Ugyanis hétfőtől már bejelenthetik a jelölteket. Az április 6-ai választáson 106 egyéni választókerület lesz, a bizottság pedig legalább három tagból áll. Minden indulót jelölő szervezet, illetve független jelölt egy-egy tagot delegálhat.

Bár már az elmúlt hetekben, hónapokban is lehetett látni politikai hirdetéseket, a holnap kezdődő hivatalos választási kampányban ez várhatóan megsokszorozódik. Ugyanakkor az új szabályok miatt az elmúlt 25 évhez képest kevesebb felületen találkozhatunk majd a politikával. Többek között abban az esetben, ha ezt a választó megtiltotta.

"Az emberek ekkor sem menekülnek meg attól, hogy a postaládájukba szórólapokat dobjanak, de névre szólóan, személyesen nem lehet őket zargatni - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője.

Az önkormányzatok is korlátozhatnak. Mindenütt csak a tulajdonos engedélyével lehet elhelyezni plakátokat - hangsúlyozta a választási iroda vezetője.

Budapesten környezetvédelmi szempontokra tiltják ki a választási plakátokat az aluljárókból, a Duna hidakról, a szobrokról, emlékművekről vagy a fákról.

"Ez nem irányul senki ellen sem csak azt szeretnénk, ha bizonyos mértéket mindenki tartana" - mondta Tarlós István főpolgármester.

A választási kampány a választás napjáig tart. Ugyan bizonyos korlátozásokkal, de április 6-án sem lesz kampánycsend.

Hanganyag: Németh Zoltán