Továbbra is brazil felsőoktatási ösztöndíjprogram Magyarországon

InfoRádió / MTI
2013. december 23. 07:08
Folytatódik jövőre is a brazil felsőoktatási ösztöndíjprogram Magyarországon, a vendéghallgatók száma a második pályázati felhívás alapján duplájára nőhet.

A Magyar Rektori Konferencia tájékoztatóanyaga szerint a jelenlegi, 2013 szeptemberében indult tanévben 430 brazil ösztöndíjas hallgató vesz részt a magyar felsőoktatási intézmények által kínált angol nyelvű képzésekben. A legtöbb hallgató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre, a Debreceni Egyetemre és az ELTE-re érkezett. A hallgatók teljes képzési költségét és minden megélhetési kiadását a brazil kormány fedezi.

A Tudomány Határok Nélkül program a brazil állam által támogatott ösztöndíj lehetőség, amelynek keretében 2012-2015 között 100 ezer brazil alap- és doktori képzésben részt vevő, természettudományos, mérnöki, egészség- és informatika tudományok területén tanuló diáknak nyílik lehetősége, hogy egy évet külföldi egyetemen töltsön.

A Brazil Felsőfokú Továbbképzési Koordinációs Testület - Brazilian Federal Agency for Support and Evaluation of Graduate Education (CAPES) és a Magyar Rektori Konferencia (MRK) megállapodása alapján 2014-ben is folytatódik a brazil Tudomány Határok Nélkül ösztöndíjprogram a magyar felsőoktatási intézményekben.

A program keretein belül - a második magyar pályázati felhívás alapján - a 2014 februárjában induló keresztféléves képzésekre érkezik a második csoport brazil vendéghallgató, akiknek létszáma várhatóan a jelenlegi kétszeresét teszi majd ki. Az, hogy a második fordulóban megsokszorozódott a magyarországi jelentkezők száma, nagyrészt a már megérkezett diákok pozitív visszajelzéseinek köszönhető - írták.

A brazil fél 2013. október 15-én meghirdette a harmadik magyar pályázati felhívást is, így a 2014 szeptemberében induló tanévre a brazil egyetemisták ismét választhatják a magyar felsőoktatási intézményeket is Németország, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Kanada, Kína, Dél-Korea, Spanyolország, az Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Olaszország, Japán, Norvégia, Új-Zéland, Svédország és az Egyesült Királyság egyetemei mellett.