eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Magunkkal visszük" ezentúl választókerületünk jelöltjeit

A tavaszi országgyűlési választáson már nem lesz lehetőség az úgynevezett igazolásos szavazásra. Akik más magyarországi településen voksolnak, mint ahol élnek, azok leragasztott, színes borítékban adhatják le a szavazataikat a lakóhelyük egyéni jelöltjére - tájékoztatta az InfoRádiót a Nemzeti Választási Iroda vezetője. Pálffy Ilona hozzátette: eddig nyolcvanezer határon túli magyar regisztrált a választásra.

Az átjelentkezés egy úgy szabály, amely az igazolást váltja fel. Eddig, ha valaki elment lakhelyéről a választások ideje alatt és a nem bejelentett lakhelyén kívánt voksolni, annak az ideiglenes tartózkodási helyen be kellett előre jelentkeznie. Az igazolással pedig arra az egyéni választókerületi jelöltre tudott szavazni, ahová átment. Az ezzel kapcsolatos visszaélések megszaporodása miatt vezették be a törvényhozók az átjelentkezés intézményét.

Ezentúl aki ideiglenes tartózkodási helyen kíván szavazni, "viszi magával" a saját egyéni választókerületi jelöltjét - fogalmazott Pálffy Ilona. Az országos lista mindenütt megegyezik, viszont a tartózkodási címén is csak a saját, eredeti egyéni választókerületi jelöltjére szavazhat a választó.

Aki az átjelentkezés lehetőségével kíván élni, első lépésként ezt jeleznie kell a lakcíme szerinti helyi választási irodánál - személyesen, levélben vagy akár online -, és közölnie kell, melyik településen szeretne élni szavazati jogával. Ezt követően az illetőt kivezetik a települése szerinti névjegyzékből, és automatikusan bekerül az általa választott település rendszerébe.

A Nemzeti Választási Iroda vezetője az InfoRádiónak elmondta: folyamatosan érkeznek az újabb regisztrációs kérelmek, ezek száma már átlépte a nyolcvanezret. A következő nagy feladat január elsején indul: ekkortól veszi át a központi névjegyzék vezetését a Nemzeti Választási Iroda, valamint megkezdődik a nemzetiségek regisztrációja. Továbbá ekkortól lehet bejelenteni a választókörökre vonatkozó olyan különleges igényeket, mint például a Braille-írásos szavazósablon vagy az akadálymentesített szavazókör.

"Január elején, illetve december végén minden választópolgár postaládájában meg fog jelenni egy nyomtatvány és egy levél a Nemzeti Választási Irodától, amelyben tájékoztatjuk a regisztrálási lehetőségekről" - magyarázta Pálffy Ilona.

A Nemzeti Választási Iroda vezetője közölte azt is, két országban okozott gondot az ott élő magyar szavazók voksainak begyűjtése a nagykövetség szűkössége miatt, de mindkét esetben sikerült megoldani a problémát. Nagy-Britanniában egy másik épületben bérelnek nagyobb befogadóképességű termet a szavazáshoz és Münchenben is sikerült orvosolni a helyhiányt.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×