Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Járványos méreteket öltött a HIV terjedése Magyarországtól keletre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországtól keletre járványos méreteket öltött a HIV terjedése. Pedig ma már a modern terápiával akár 40-50 évvel is meghosszabbítható egy AIDS-beteg élete, sőt évekig meggátolható a vírus továbbadása. December 1. az AIDS világnapja.

Ukrajnában, Oroszországban és a volt Szovjetunió tagországaiban az intravénás drogozás a fiatalok - 14-18 évesek - körében olyan mértékben elterjedt, hogy gyakorlatilag semmilyen védelem nincs a Hepatitis C és a HIV vírus terjedésével szemben - mondta az InfoRádiónak a budapesti Szent László kórház főorvosa. Szlávik János szerint a drogosok 95 százaléka hordozza a fertőző májgyulladás és 70-80 százaléka a HIV vírusát. Ezek tragikus számok - fogalmazott a főorvos -, ezekben az országokban egyelőre nem érhetőek el a megfelelő kezelések, gyógyszerek, és ha nem lesz változás, ezek a fiatalok néhány éven belül AIDS-ben meg fognak halni.

Magyarországon és a környező kelet-európai országokban nem indult el a nagyobb járvány, nálunk jelenleg 2400 HIV- fertőzöttet tartanak nyilván. Jellemzően a homoszexuálisok között terjed a betegség, a szakember szerint ennek az alacsony járványügyi helyzetnek az lehet az oka, hogy nem jutott be a kór az intravénás drogosok közé.

Mint Szlávik János fogalmazott, "aránylag jól állunk, de éppen ez az az év, amikor jelentősen megugrott a felismert új fertőzöttek száma és az is megfigyelhető, hogy a betegek egyre fiatalabbak. A Szent László kórház főorvosa szerint azért is aggasztó ez a közel 50 százalékos emelkedés, mert olyan fiatalokról van szó, akik nem védekeztek, nem figyeltek oda a szexuális kapcsolataikra.

Ma már vannak olyan hatékony gyógyszer- kombinációk, amelyekkel akár 40-50 évvel is meghosszabbítható egy AIDS-beteg élete, azaz közel olyan hosszú élet adatik meg nekik, mintha nem hordoznák a vírust.

A 21. századi gyógyszerek szinte teljesen eltüntetik a szervezetből a vírust, sőt a járvány továbbterjedését is megakadályozzák, vagyis a fertőzöttek nem adják tovább a kórokozót. Ugyanakkor ezeknek a készítményeknek is vannak mellékhatásai, például magas vérnyomás vagy testelváltozási zavarok.

A tudomány ugyanakkor - annak ellenére, hogy a modern készítményekkel a betegek évtizedekig tünetmentesen élhetnek - nem áll le. Az egyik legfontosabb cél, hogy próbálják az AIDS- betegeket végleg meggyógyítani - hangsúlyozta Szlávik János a budapesti Szent László kórház főorvosa.

Hanganyag: Gál Ildikó