Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fidesz: a bankok nem akadályozhatják az ingyenes pénzfelvételt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz reméli, a bankok nem próbálják majd akadályozni, hogy az emberek éljenek az ingyenes készpénzfelvétel jogával - mondta a kormánypárt szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Selmeczi Gabriella emlékeztetett, hogy december 1-jén, azaz vasárnap indul a havi kétszeri - legfeljebb 150 ezer forintig - díjmentes pénzfelvételhez szükséges nyilatkozattétel, amelyet személyesen a pénzintézetüknél vagy e-bankon keresztül tehetnek meg az ügyfelek. A kitöltött és aláírt nyilatkozatot egyébként hozzátartozó is beviheti majd a bankfiókba - tette hozzá a Fidesz szóvivője.

Hangsúlyozta, az ingyenes készpénzfelvétel - amelyre egy számla esetében lesz lehetőség - a pénzügyi rezsicsökkentés része, a lakosság banki költségeit csökkenti majd. Úgy fogalmazott: "nem engedhetjük, hogy a bankok degeszre keressék magukat magyar munkavállalókon, családokon, és aránytalanul megcsapolják bankszámlájukat", ha fel akarják venni fizetésüket, nyugdíjukat.

A kormánypárt reméli, egyes pénzintézetek nem próbálják majd megakadályozni "különböző adminisztrációs trükkökkel", hogy ügyfeleik éljenek az ingyenes pénzfelvétel jogával - mondta a szóvivő, hozzátéve, "bízunk benne, hogy a bankok nem akarják becsapni és akadályozni ügyfeleiket, ahogy azt a végtörlesztés esetén megtették".

Selmeczi Gabriella jelezte, hogy aki februártól élni akar az ingyenes készpénzfelvétel jogával, annak január 20-ig kell nyilatkoznia, de aki elmulasztja ezt az időpontot, az sem veszíti el a lehetőséget, csak később lesz rá jogosult.

A nyilatkozat tartalmát meghatározó kormányrendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

A Fidesz szóvivője sajtótájékoztatóján reagált Dorosz Dávid szombati szavaira is. Az Együtt-PM szövetség független országgyűlési képviselője szerint a 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadó a "Fidesz ősbűne", mert a magyar emberek többsége rosszul járt azzal, továbbá munkahelyek tízezreit szüntette meg és fiatalok vándoroltak el miatta.

Selmeczi Gabriella erre azt mondta: a Bajnai-párt "személyeskedő támadásokkal leplezi valós szándékát", vagyis hogy "az egész bukott baloldal valójában adóemelést szeretne".