eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

A szemétszállítók után kéményseprőket is kijelölhetne a katasztrófavédelem

Már több mint 30 esetben kérték, hogy a katasztrófavédelem jelöljön ki az ideiglenes szemétszállításra alapvetően önként vállalkozó, más, közeli településeken hasonló tevékenységet folytató közszolgáltatót. A kéményseprő-ipari közszolgáltatások kapcsán a kormány a hulladékszállításhoz hasonló lépésre készül - mondta el a Népszabadságnak Bakondi György, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

A lap szombati cikkében ismerteti: a július végén született kormányhatározat szerint a katasztrófavédelem a hulladékgazdálkodást folytató cégek közül kijelölheti azt, amelynek biztosítania kell ezt a közszolgáltatást. A hatóságok által kiválasztott cégek legfeljebb egy évig kötelezhetők erre, és a korábban megállapított díjtételeket kell alkalmazniuk, az indokolt többletköltségeket azonban visszaigényelhetik.

Az év végén 1300 településen jár le a hulladékkezelésre vonatkozó közszolgáltatási szerződés - közölte a katasztrófavédelmi főigazgató. Arra a helyzetre is felkészültek, ha valahol a szolgáltatás ideiglenes ellátására nem találnak megfelelő céget.

Ebben az esetben a szükségellátásra vonatkozó szabályok lépnének életbe, amikor a szemétszállításra alkalmas járművek - és szükséghelyzetben nem csak a kukásautók - tulajdonosait közreműködésre kötelezhetnék, ugyanakkor közfoglalkoztatottakat is bevonhatnának ebbe a munkába. Bakondi György szerint azonban ez csak vészforgatókönyv lehet.

A katasztrófavédelmi főigazgató elmondta: a kéményseprő-ipari közszolgáltatás terén a kormány a hulladékszállításhoz hasonló lépésre készül. Elképzelhető ugyanis, hogy a szakma egyes szereplői a rezsicsökkentésre hivatkozással ezt a tevékenységet sem kívánják tovább ellátni. A főigazgató szerint ennek életveszélyes következményei lennének, hiszen egy rossz kémény miatt emberek halhatnak meg. Ezért keresik a módját annak, hogy a katasztrófavédelem miként jelölhetne ki az ilyen munka ellátására is hivatalból kötelezhető közreműködőket.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×