eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Lemondásra szólította fel az Európai Unió pénzügyi biztosát a Nemzeti Bank elnöke - a nap hírei

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány a Phoenix Mecano Kft.-vel. Bővítik a szakorvos-jelölteknek meghirdetett ösztöndíjakat.

Az európai unió pénzügyi biztosát lemondásra, a nagy nemzetközi hitelminősítő cégeket pedig Magyarország felminősítésére szólította fel a Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György a Napi.hu gazdasági hírportál fórumán azt mondta, szerinte Olli Rehn hibázott, és ezért az Európai Unió rossz gazdaságpolitikát folytatott. Úgy látja, a közösségnek új, inflációs célt követő fiskális politikára van szüksége, hogy beinduljon a gazdasági növekedés.

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány a Phoenix Mecano Kft.-vel. A svájci központú, gépipari és elektronikai rendszereket gyártó gazdasági társaság kecskeméti telephelyén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a kabinet partner a gazdaság növekedésében, a foglalkoztatottság bővítésében és az élenjáró technológiák alkalmazásában. Az ünnepségen átadták a Phoenix Mecano új, 5 ezer négyzetméteres logisztikai központját is. A cég 1993-ban 44 alkalmazottal indult Kecskeméten, mára több mint ezer embert foglalkoztat.

A Mol kész tárgyalni a horvát kormánnyal az INA jövőjéről, de az elnök-vezérigazgató szerint a vállalat irányítása nem lehet vitatéma. Hernádi Zsolt egy weboldalnak adott videóinterjúban úgy fogalmazott, ha a zágrábi kormány kész támogatni az üzleti tervet, akkor együtt fejleszthetik tovább a horvát olajtársaságot. Ha azonban a tárgyalások nem vezetnek eredményre, készek eladni az Ina-ban birtokolt csaknem 50 százalékos részesedésüket - tette hozzá. -- A horvát gazdasági miniszter azzal reagált a Mol vezetőjének nyilatkozatára, hogy Zágráb nem akar a sajtó útján kommunikálni a magyar céggel, az egyeztetéseknek kizárólag a tárgyalóasztalnál kellene folyniuk.

Bővítik a rezidenseknek meghirdetett ösztöndíjakat - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós szerint meghirdetik az eddig igénybe vehető támogatásokat, és egy újat is, a sürgősségi orvostan szakorvosjelöltjei számára. Ez utóbbi ösztöndíjat 15 rezidens kaphatja meg, akik a havi nettó 200 ezer forintos juttatásért vállalják, hogy a mentőszolgálatnál dolgoznak és nem fogadnak el hálapénzt. Emellett összesen 585 szakorvosjelölt itthon maradását biztosíthatják az ösztöndíjakkal. A pályázatok jelentkezési határideje január 3-a.

A túlórák és a kötelezően az intézményekben töltendő idő szabályozását is a hétfőn aláírt kollektív szerződés eredményei közé sorolta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta, a megállapodás végső formája kiegészült azzal, hogy ha nem adottak a feltételek, az intézményvezető felmentheti a 32 órás, bent töltendő kötelezettség alól a munkavállalót. Az érdekképviseleti vezető a túlórák kérdéséről szólva felidézte, hogy az eredeti szövegben ez nem szerepelt. Ehhez képest sikernek nevezte, hogy a megállapodás elismeri a túlmunka ellentételezését, még ha az kisebb óradíjjal is történik, mint ami korábban, egy már megszűnt kormányrendelet alapján járt.

Megjutalmazta a közfoglalkoztatásban élenjáró önkormányzatokat a belügyminiszter. Pintér Sándor 53 önkormányzat közfoglalkoztatási programját ismerte el, ezek a települések összesen 148 millió forintot kapnak a programok folytatásához és fejlesztéséhez. Idén mintegy 300 ezer ember vett részt a közfoglalkoztatásban, novemberben dolgoztak a legtöbben - mondta a miniszter az ünnepségen. Pintér Sándor szólt arról is, hogy eddig 64 település alakított szociális szövetkezetet, ami - kisebb állami támogatással - lépés az önfenntartó működés felé.

Rágalmazás miatt jelenti fel a korrupciós vádakat megfogalmazó volt munkatársát az adóhivatal. Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese az InfoRádióban elmondta: belső vizsgálat próbálja kideríteni, hogy a hivatalt feljelentő Horváth András milyen iratokhoz fért hozzá, és volt-e arra jogosultsága. Az adóhivatali vezető visszautasította, hogy ezermilliárdos áfa csalások felett hunytak szemet, és kizártnak tartja, hogy felső utasításra állítsanak le ellenőrzéseket. Közben 15 nappal meghosszabbították a feljelentés-kiegészítés határidejét; csak ezután kell arról dönteni, indítanak-e nyomozást a volt adóhatósági dolgozó feljelentése után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×