eur:
393.5
usd:
366.87
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Felsőoktatási nézetkülönbségek - csúszik a stratégia elfogadása

Az illetékes államtitkár korábban arra számított, hogy a felsőoktatás átalakításának szakma által is elfogadott stratégiai irányait a kormány is elfogadja, azonban a kabinet legutóbbi ülésén ezt több héttel elhalasztották. Várhatóan decemberben újra napirendre tűzik a témát.

A Felsőoktatási Kerekasztal eddigi munkájáról szóló jelentés - ezt mondja a kormányszóvivő. A felsőoktatás átalakításának stratégiai irányai, így pedig az illetékes államtitkár nevezi azt a dokumentumot, amely a kormányülés napirendjén szerepelt.

Giró-Szász András szerint a beszámolót követően kérdések fogalmazódtak meg az előterjesztésről a kormány több tagjánál, például az egyházi oktatás beillesztéséről, a duális képzési rendszer lehetőségéről, a szakmunkásképzésből való továbblépés mikéntjéről, a legjobb egyetemek közé kerülés folyamatáról.

A kormány az illetékes tárcákat megbízta, hogy ezekről a kérdésekről háttértanulmányokat készítsen és vizsgálja meg e kérdéskörök beilleszthetőségét a javaslatba. Amennyiben ezek elkészülnek, a kormány reméli, hogy még december folyamán ismét tárgyalhat a jelentésről - mondta Giró-Szász András.

Ugyanakkor múlt héten Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár arról beszélt az InfoRádiónak, hogy ezek az egyeztetések már lezajlottak.
Az elkészült jelentéseket már benyújtottunk a miniszter úrnak - közölte az államtitkár. Hozzátette: a javaslataikat előtte mindenféle egyeztetéseken - minisztériumi és tárcaközin egyaránt - végigfuttatták.

Az InfoRádió értesülései szerint a dokumentumról az oktatást is magában foglaló Emberi Erőforrások Minisztériumán belül sem volt teljes egyetértés. Giró-Szász András kormányszóvivő egyébként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával való jó együttműködésről számolt be. A tájékoztatón jelen lévő Parragh László elnök korábban bírálta a Klinghammer István fémjelezte koncepciót, de az államtitkár azt mondta: a kamara javaslatait is beépítették az anyagba.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×