eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Köves Slomó: a legjobb gyógyszer a sötétségre a fény

A legjobb gyógyszer a sötétségre a fény, nagyon kis fény is képes elűzni nagyon nagy sötétséget - mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a hanuka első napján szerda este a budapesti Nyugati téren.

Hozzátette, akik értesültek erről az ünnepről és megismerték azt, azok mind részesültek ebből a fényből, ezért a társadalomban megjelenő félelem ellen is az a legjobb megoldás, ha "fényt hozunk a környezetünkbe." A hanuka pedig arról szól, hogy a nyolcnapos ünnepen minden nap eggyel több gyertyát gyújtanak - magyarázta.

MSZP: a hanuka az összetartozás és megújulás üzenetét hirdeti

A hanuka, a fény ünnepe az összetartozás, a megmaradás és a megújulás üzenetét hirdeti - írta Mesterházy Attila szerdai MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az MSZP elnöke a hanuka első gyertyájának meggyújtása napján örömteli ünnepet kívánt a hagyományt követő valamennyi zsidó honfitársának.

"A fény ünnepe az összetartozás, a megmaradás és a megújulás üzenetét hirdeti. A reményét, hogy a zsidó emberek békében, biztonságban, boldogan élhetnek. Ebben a reményben pedig osztozunk mindannyian, tisztességes és emberséges, zsidó és nem zsidó magyarok" - fogalmazott Mesterházy Attila, aki azt kívánta, hogy e békét, biztonságot és boldogságot maradéktalanul megélhesse minden magyarországi zsidó - most az ünnepen és mindig a hétköznapokban.

Szerda este kezdődött a hanuka, a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe, ebből az alkalomból az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezésében meggyújtották hanuka első lángját a budapesti Nyugati téren.

A nyolcnapos ünnep során idén az első lángot Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija vendégeiként Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész és Fischer Iván Kossuth-díjas karmester gyújtotta meg.

A nyolcnapos ünnepen a zsidóság arra emlékezik, hogy i.e. 165-ben az ellenség által megszentségtelenített jeruzsálemi templomot újra kellett szentelniük a zsidóknak. A szentélyben azonban a hívek csupán egy napra elegendő olajat találtak, amellyel meggyújthatták a szent gyertyatartót, a menórát. A hagyomány szerint ekkor csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. A hanuka (magyarul felszentelés) ünnepére emlékezve nyolc napon át minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok, és azokat olyan helyre teszik, ahol hirdethetik az isteni csodát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×