Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Andor László: sajnálatos túlreagálás a brit javaslat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
"Sajnálatos túlreagálásnak" nevezte a brit kormányfő által a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának szigorítására bejelentett terveket Andor László.

A foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos a BBC rádiónak nyilatkozva szerdán kijelentette: az Európai Bizottság mindig tényekre alapozott vitát szorgalmaz a munkaerő-áramlás ügyében. Hozzátette: az unió nem bevándorlásról, hanem a munkavállalók szabad mozgásáról beszél, amely minden tagországra érvényes, az új uniós tagokra pedig csak átmeneti időszakok után. Ennek szabályozását az EU-tagállamok együtt dolgozták ki, beleértve Nagy-Britanniát.

"Ha elkezdjük lebontani az egységes piac egyes szabályait, akkor mások más ötletekkel állhatnak elő, és akkor csúszós lejtőn találjuk magunkat" - fogalmazott Andor László.

David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök a Financial Times című londoni gazdasági napilap szerdai kiadásában közölt írásában annak a véleményének adott hangot, hogy új alapokra kell helyezni a munkaerő szabad mozgását az Európai Unión belül, mivel a közép- és kelet-európai EU-tagállamokból érkező hatalmas tömeg megmutatta, hogy a jelenlegi szabályozás rossz.

Cameron "monumentális hibának" nevezte, hogy a Munkáspárt vezette előző brit kormány nem élt az átmeneti bevándorlási korlátozások lehetőségével az EU 2004-es keleti bővítése után.

A miniszterelnök a cikkben terveket jelentett be a más EU-országokból érkezők szociális ellátásának jelentős szigorítására. Közölte emellett, hogy aki nem dolgozik, hanem koldul, vagy az utcán alszik, azt "eltávolítják", és tizenkét hónapon belül nem térhet vissza Nagy-Britanniába.

Andor László a brit kormányfő által ismertetett szigorítási tervekre reagálva a BBC rádióban kijelentette: a brit közvéleménnyel "nem ismertették a teljes igazságot" a munkaerő-áramlással kapcsolatban. Példaként említette, hogy Cameron szerdai cikke összekapcsolja az EU-bővítést és a migránsok számát, jóllehet köztudott, hogy a Nagy-Britanniában letelepülők hozzávetőleg kétharmada nem európai országokból érkezik. Mindemellett sokkal többen mennek Nagy-Britanniába például Olaszországból és Spanyolországból, mint Romániából vagy Bulgáriából - tette hozzá.

"A valóság pontosabb bemutatására lenne szükség, nem olyan nyomás alatt, és nem olyan hisztériával, ahogy az néha az Egyesült Királyságban történik" - mondta Andor László.

Az uniós biztos szerint tény, hogy például a Lengyelországból Nagy-Britanniába érkezők száma az elmúlt évtizedben sokkal magasabb volt a vártnál, ez azonban nem okozott kárt, sőt, hozzájárult a brit gazdaság növekedéséhez és javította növekedési potenciálját is.

Andor László kijelentette: ha bármely EU-szabályozással kapcsolatban problémák merülnek fel, azokra együtt kell megoldást keresni, mivel az egyoldalú fellépés és az egyoldalú retorika nem igazán segíti ezt, és azzal a kockázattal jár, hogy Nagy-Britanniát az EU "utálatos országának színében tünteti fel". "Ezt nem akarjuk, ennél vannak sokkal jobb megoldások, a helyzetet kollektív módon kell megvizsgálni, és ha valós gondok adódnak, arra nem így, hanem arányosan kell reagálni" - tette hozzá a BBC rádiónak adott szerdai interjúban az EU-biztos.