Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Schiffer András: A "mérgező" termék csapdájában vergődik az ország

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Komoly előrelépést jelent majd a devizahitelesek ügyében a Kúria várható jogegységi határozata - véli az LMP frakcióvezetője. Schiffer András ugyanakkor az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: nem lehet a Kúriára tolni a felelősséget.

Úgy fogalmazott: tiszta vizet kell önteni a pohárba, rendezni kell, hogy ezek az ügyletek - a hatályos magyar jog szerint - egyáltalán érvényes vagy érvénytelen konstrukciók.

Az LMP álláspontja szerint a devizahitelek hibás termékek. Az LMP parlamenti frakciójának vezetője szerint, "érvénytelen, semmis, tisztességtelen kikötések azok, amiket az egyszerű fogyasztókkal kötöttek a bankok úgy, hogy valójában forintot adtak kölcsön deviza alapon."

Schiffer András hozzátette: van egyfajta felelőssége a Kúriának, tehát a bíróságoknak, de van felelőssége a miniszterelnöknek, a kormánynak és a parlamentnek is. Szavai szerint a kormányfő vagy a pártok nincsenek abban a helyzetben, hogy a Kúriát utasítgassák. Azt mondta: "a kormánynak tudomásul kell vennie, hogy a senkinek a hatalma nem korlátlan, nem tudja befolyásolni, hogy a Kúria mit tesz."

Az LMP frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy egyedül a magyar lakosság ragadt benne a devizahitel-csapdában. Például a lengyelek, a horvátok, akiknél szintén elterjedtek ezek a "mérgező" pénzügyi termékek a 2000-es évek elején, az ottani jegybank, illetve a kormány támogatásával ki tudtak keveredni a kelepcéből.

Schiffer András szerint, a magyar jegybanknak - nyilván a kormány támogatását maga mögött tudva - évekkel ezelőtt fel kellett volna venni a kapcsolatot, elsősorban a svájci jegybankkal, másodsorban az Európai Központi Bankkal, ahogy ezt a lengyel és horvát kormányok is megtették.

Az LMP frakcióvezetője úgy véli, egy swap-ügylet megkötése lett volna a jó megoldás. Ez a konstrukció biztosíthatta volna a forrásoldalt a magyar kereskedelmi bankoknak, de sem a magyar jegybank, sem a kormány, nem tett ebbe az irányba lépéseket. Schiffer András hangsúlyozta: a devizahitel probléma nem pusztán szociális kérdés.

Úgy látja, "amíg ebben a csapdában vergődik az ország, ne várjuk azt, hogy az érdemi gazdasági fejlődés beindul."

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor