Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ma szavazhat a költségvetés főösszegeiről az Országgyűlés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az előzetes napirendtől eltérve egy nappal később, a mai ülésnapon fogadhatja el az Országgyűlés a 2014-es költségvetés kiadásait és bevételeit.

A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Ezt követően a hamarosan hatályba lépő földtörvény új részletszabályait bocsáthatják részletes vitára, majd a jövő évi büdzsé fejezeteinek főösszegeit zárhatják le.

A parlament hétfőn módosította Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter költségvetési javaslatát. A Ház szakbizottsága ezt figyelembe véve az esti órákban meg is határozta a büdzsé új főszámait. Eszerint a bevételi főösszeg 15 983 668,7 millió, a kiadási főösszeg 16 968 306,1 millió, míg a hiány 984 637,4 millió forint lesz. A kormány által benyújtott eredeti főösszegek a következők voltak: a bevétel 15 958 373,5 millió, a kiadás 16 883 126,9 millió, a hiány pedig 924 753,4 millió forint.

A kormány költségvetési javaslata 2 százalék körüli GDP-növekedéssel, GDP-arányosan 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal és 2,4 százalékos inflációval számol. A kabinet várakozása szerint a fogyasztás 1,9 százalékkal, a reálkereset 2 százalékkal nőhet jövőre, míg az államadósság a GDP 76,9 százalékára csökken az idén év végén várható 77,4 százalékról.

A költségvetés főösszegeinek elfogadása után újranyílik a részletes vita büdzséről, ezen időszak alatt a képviselők az egyes fejezeteken belül kezdeményezhetnek átcsoportosításokat.

A hétfőn elfogadott napirend alapján 16 előterjesztés általános vagy részletes vitája kerül terítékre. A képviselők így hozzászólhatnak a kabinet pénzintézeteket érintő csomagjához, valamint a kormány által összeállított 2030-ig szóló fejlesztési koncepcióhoz.