Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ilyen időben könnyen ledönt a fertőzés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre több beteg fordul orvoshoz felső-légúti panaszokkal. Az InfoRádió által megkérdezett fül-orr-gégész, egyetemi adjunktus azt mondta: hiába hűlt le a levegő, még a jelenlegi hőmérséklet is kedvez a baktériumok, vírusok szaporodásának.

Amikor 10 Celsius fok alá csökken a napi középhőmérséklet, akkor bizonyos betegségek kockázata jelentősen megemelkedik. A jelenlegi helyzet elsősorban azért jelenthet veszélyt, mert a hirtelen nagyarányú hőmérséklet-változás fogékonyabbá teszi a szervezetünket arra, hogy megfertőződjön. Illetve ez a hőmérséklet tartomány még nem elég hideg ahhoz, hogy bizonyos fertőzések ne jelentkeznének - magyarázta Noszek László.

A fül-orr-gégész szerint fokozza a megbetegedés kockázatát az is, hogy még nem szoktunk hozzá a hideghez, nem öltözünk elég melegen, nem megfelelő a fej, a nyak és a törzs védelme. Sőt még az orrunk és a szánk sem alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez - tette hozzá Noszek László.

Az egyetemi adjunktus fontosnak tartja, hogy ha általános, súlyos tünetek (magas láz, rossz közérzet, hidegrázás) jelentkeznek, mindenképpen forduljunk orvoshoz. A súlyosabb influenza jellemzői még: a végtag - és izomfájdalmak, erős köhögés, illetve vizes, nagymennyiségű orrfolyás, ami hamar besűrűsödik.

Enyhébb panaszokkal azonban nem érdemes felkeresni a rendelőt. Noszek László ezekben az esetekben a fájdalom - és lázcsillapítószerek, gyulladáscsökkentők használatát szorgalmazza.

Megfázás esetén a meleg inhalálást nem javasolja az InfoRádió által megkérdezett fül-orr-gégész. Inkább azt tanácsolja, hogy hideg gőzt pumpáló ultrahangos porlasztóval, sóoldatos, tengervizes orrspray-vel kezeljék magukat a betegek.

Hanganyag: Gál Ildikó