MSZP: a szocialista kormányok kedvezőbb uniós költségvetést értek el

InfoRádió / MTI
2013. november 25. 19:43
Az MSZP szerint a kormány tévesen állítja be sikertörténetként az új uniós költségvetést, a szocialista kormányok ugyanis hasonló helyzetben mintegy 1400 milliárd forinttal több forrást tudtak kiharcolni hét éve.

A szocialisták európai parlamenti delegációja az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Győri Enikő külügyi államtitkár szavaira reagált, aki napközben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, Magyarország jól jár a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló közös uniós költségvetéssel, minden számítás szerint az első három olyan tagállam között van, amelyeknek a legelőnyösebb a büdzsé.

"A Fidesz nem csak Európával, de a számokkal is hadilábon áll" - fogalmazott az MSZP, az ellenzéki párt szerint ugyanis a következő évekre elért 20,5 milliárd eurós forrás mintegy 1400 milliárd forinttal elmarad attól az összegtől, amelyet a szocialista kormány idején sikerült kiharcolni a most záruló hét éves költségvetési ciklusra.

Az MSZP brüsszeli delegációja ennél is nagyobb bajként jellemzi, hogy a Fidesz-kormány "hibás és rövidlátó lépései" miatt Magyarországnak a 2006-2013 között rendelkezésre álló 25 milliárd euróból 20 milliárd eurót sem sikerült teljesen lehívnia.

A szocialisták emellett megjegyzik, hogy az uniós költségvetés Európának is "szomorú visszalépést" jelent, mivel a büdzsé keretösszege a tagországok bevételének 0,9 százalékára csökkent a tagországok "szűkmarkúsága miatt, az 1992 óta alkalmazott 1,1 százalékról.