eur:
394.32
usd:
370.38
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Országszerte defibrillátorokat helyeznek ki

Defibrillátorokat helyeznek el irodaházakba, bevásárlóközpontokba. Ezt a Magyar Ingatlanfejlesztők Egyesülete és a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége kezdeményezte. Évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében közterületeken. A részletekről Győrfi Pál, az Országos Mentő Szolgálat szóvivője beszélt az InfoRádiónak.

Az ilyen esetekben nagyon fontos, hogy valaki elkezdje az újraélesztés alapmozdulatait, tehát a mellkas kompressziót, valamint nagyon fontos, hogy néhány percen belül érkezzen a helyszínre egy defibrillátor készülék. A mentőszolgálat hiába igyekszik, nem tud 4-5 percen belül a helyszínre érkezni, pedig éppen az első perceken múlik a beteg élete, ezért fontos, hogy legyenek ilyen kihelyezett defibrillátor készülékek - emelte ki Győrfi Pál.

A szóvivő elmondta, nincs még egységes körképük arról, hol találhatók ilyen újraélesztő készülékek az országban, pedig ha a mentőszolgálat diszpécserei tudnák, hol találhatók a beteg közelében a defibrillátorok, sokat tudnának segíteni az újraélesztést végzőknek, amíg a mentőautó a helyszínre érkezik.

Hazánkban sokaknak nincsenek elsősegély-nyújtási alapismereteik, így az újraélesztés módjával sincsenek tisztában. Győrfi Pál elmondta, az idei alaptantervben már szerepel az elsősegély-oktatás, de az Országos Mentőszolgálat munkatársai azon dolgoznak, hogy ez a későbbiekben még nagyobb hangsúlyt kapjon.

A szóvivő hozzátette, aki attól fél, hogy az újraélesztés során valami kárt okoz a betegnek, az rosszul gondolkodik, mert annál nagyobb kárt biztosan nem tud okozni, mint hogy nem cselekszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×