eur:
392.84
usd:
367.95
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Hétfőn szavaz a jövő évi költségvetés főösszegeiről a parlament - a nap hírei

Szerdán tárgyal a kormány a felsőoktatási stratégiáról. Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a Kína és a közép-kelet-európai országok kormányfőinek csúcstalálkozóján, és külön megbeszélést folytat kínai, illetve szerb kollégájával.

Hétfőn szavaz a jövő évi költségvetés főösszegeiről az Országgyűlés. A kormány javaslata 2 százalék körüli GDP-növekedéssel, 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal és 2,4 százalékos inflációval számol. A jövő évi büdzsé főösszegeinek elfogadása után a képviselők még módosíthatják a költségvetést, azonban ekkor már csak az egyes fejezeteken belül hajthatnak végre átcsoportosításokat. Ugyancsak hétfőn hagyhatják jóvá a kabinet jövő évi költségvetést megalapozó törvénycsomagját.

Szerdán tárgyal a kormány a felsőoktatási stratégiáról - erősítette meg a területért felelős államtitkár. Klinghammer István elmondta: a tervezet tartalmazza a kereskedelmi és iparkamara által kért kiegészítéseket. A Felsőoktatási Kerekasztal által szeptemberben jóváhagyott dokumentumot azért nem fogadta el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, mert hiányolta belőle a munkaerő-piaci igények megfogalmazását.

Bukarestbe utazik a miniszterelnök. Orbán Viktor részt vesz a Kína és a közép-kelet-európai országok kormányfőinek csúcstalálkozóján, és külön megbeszélést folytat kínai, illetve szerb kollégájával. Kedden a román parlamentben tartják a miniszterelnöki csúcstalálkozót - amelyen Orbán Viktor is felszólal -, valamint az eseményhez kapcsolódó gazdasági fórumot.

Izraelt és a Palesztin Hatóság területét is felkeresi közel-keleti útján Martonyi János külügyminiszter. A magyar diplomácia irányítója Izraelben találkozik Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Avigdor Lieberman külügyminiszterrel, továbbá ellátogat a Jad Vasem Intézetbe, majd izraeli magyarokkal találkozik. A külügyminiszter ugyancsak hétfőn tárgyal Mahmúd Abbász-szal, a Palesztin Hatóság elnökével és a külügyi tárcavezetővel is.

Jövőre is megmarad, sőt növekedhet a szociális földprogram 250 millió forintos pályázati keretösszege. Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy a program elsősorban a hátrányos helyzetű családoknak nyújt különféle kedvezményes juttatásokat a megélhetéshez, az önálló egzisztencia kialakításához.

Az MSZP főpolgármester-jelöltje szerint továbbra sem a budapestiek érdekeit szolgálja a fideszes városvezetés döntéseinek többsége. Horváth Csaba a pártja által rossznak tartott döntéseket ismertető, úgynevezett feketekönyv bemutatásakor úgy fogalmazott: Budapest ma egy kifosztott város, költségvetése csaknem a felére csökkent, és a városvezetésnek szinte alig vannak önálló döntései.

Törvénymódosítást nyújt be a bevásárlóközpontokban dolgozók vasárnapi bérpótlékának fenntartásáért az LMP. Schiffer András társelnök emlékeztetett: a Kúria döntése alapján a plázákban dolgozóknak nem jár a vasárnapi pótlék, mert az indoklás szerint a bevásárlóközpontok társadalmi igényt, bevett társadalmi szokást elégítenek ki. Az ellenzéki politikus szerint a pótlék megvonása azért is igazságtalan, mert ez további versenyelőnyt ad a bevásárlóközpontoknak, a multinacionális nagykereskedelmi láncoknak a kiskereskedőkkel szemben.

A kötelező iparkamarai regisztrációs díj eltörlését javasolja a parlamentnek az Együtt-Párbeszéd Magyarországért. Szabó Zsolt, a szövetség szakpolitikusa elfogadhatatlannak nevezte, hogy a gazdasági életben egyedülállóan, a díjért cserébe semmilyen szolgáltatást vagy terméket nem kínálnak az iparkamarák, a nem fizető cégektől pedig az adóhatóság hajtja be a díjat.

Nobel-díjas kutatók részvételével kezdődik a Tudomány Világfóruma Rio de Janeiróban. A Magyar Tudományos Akadémia szakmai támogatásával megrendezett fórum a világ előtt álló legnagyobb globális kihívások tudományos megoldásairól tárgyal.

Kiöntött Kőszegnél a Gyöngyös patak, jelenleg a szakemberek irányításával zajlik a védekezés. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az elmúlt napokban nagy mennyiségű csapadék hullott a Rába és a Mura vízgyűjtőjén. A kisebb vízfolyások közül intenzíven árad a Répce, a Gyöngyös patak és a Pinka. Az árhullám miatt elsőfokú készültséget rendeltek el a Rábán Szentgotthárdnál.

Izrael kivételével üdvözölték a teheráni atomprogramról létrejött genfi megállapodást a világ vezető politikusai. Barack Obama amerikai elnök fontos első lépésnek nevezte az egyezséget Az iráni államfő úgy vélte: az új horizontokat nyithat. Üdvözölte a megállapodást Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási méltósága is. Irán és a Hatok Csoportja hat hónapra szóló ideiglenes megállapodást kötött, a végleges egyezséget a következő fél évben kell kidolgozni.

Lettország fővárosában 54-re emelkedett az egyik bevásárlóközpontban történt szerencsétlenség halálos áldozatainak száma. A mentőcsapatok továbbra sem találnak hét embert a csütörtökön beomlott tető romjai alatt. Az egyik rigai plázában csütörtökön 500 négyzetméteres felületen omlott le a tető, amely több, mentésre kiérkezett tűzoltót is maga alá temetett. A keresést szombaton egy újabb omlás miatt felfüggesztették.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×