eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Győrben debütál a "titkos gyűjtemény"

Eddig csak kis részleteiben bemutatott, a 19. és a 20. század fontos, de évtizedek óta ki nem állított műalkotásait rejtő gyűjtemény mutatkozik be a december közepén a győri múzeumban.

Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: a művészettörténész szakma sejtette, hogy létezik a fővárosban egy mintegy kétszáz darabból álló, remekműveket rejtő gyűjtemény. A kollekciót évtizedek alatt vásárolta össze egy iparos-mesterember, de hogy ki ő, azt özvegye, az örökös kérésére nem hozzák nyilvánosságra.

Emlékeztetett arra: míg a hazai műgyűjtés 1945 előtti történetéről mind több adat és elemzés lát napvilágot, a szocializmus évtizedeiben keletkezett kollekciók zömét ma is homály fedi. Így se azt nem tudni, kik, se azt, milyen kincseket halmoztak fel otthonukban.

"Szóltak arról városi legendák, hogy rejtőzik Budapesten egy ilyen gyűjtemény, de senki nem tudta, kié és milyen művekből áll. Nagy ritkán, kiállításokon felbukkant egy-két darabja; mi most ennek a legjavát mutatjuk be" - fogalmazott az igazgató.

Grászli Bernadett hozzátette: a december 12. és március vége között Győrben bemutatandó, több mint száz műalkotás között klasszikus Rippl-Rónai-, Vaszary-, Mednyánszky- és Csók-munkák éppúgy megtalálhatóak, mint korai Bortnyik-művek és Perlmutter-alkotások.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×