Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyiptom kiutasította a török nagykövetet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egyiptomi kormány szombaton kiutasította az országból Törökország nagykövetét - jelentette be Kairóban a külügyminisztérium szóvivője.

E bejelentés szerint Egyiptom visszahívja ankarai nagykövetét - aki gyakorlatilag már augusztus 15. óta Kairóban van, és így nem tér vissza állomáshelyére -, s ezzel Egyiptom alacsonyabb - ügyvivői - szintre fokozta le a diplomáciai kapcsolatokat.

A kairói török nagykövetet azután nyilvánították "nem kívánatos személlyé", hogy Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök élesen bírálta az egyiptomi hatóságok iszlamistákat sújtó elnyomó intézkedéseit.

A török kormányfő ugyanis élesen elítélte Mohamed Murszi volt elnök menesztését, egyaránt vádolva emiatt az egyiptomi hadsereget és a nyugati államokat. "Már a kezdetektől fogva azt hangoztattuk, hogy egyértelműen puccs történt Egyiptomban, ezzel szemben a nyugati országok csak a hadsereg beavatkozásáról beszélnek" - mondta augusztus közepén Erdogan.

A kairói külügyi szóvivő szerint Erdogan megnyilatkozása "elfogadhatatlan beavatkozás" az egyiptomi belügyekbe. Mint megállapította, Törökország megpróbálja az egyiptomiak érdekei ellen hangolni a közvéleményt, olyan szervezeteket támogat, amelyek "meg akarják ingatni az ország helyzetét". A szóvivő ezzel a Murszi pártjára, a Muzulmán Testvériségre utalt, amelyet szoros szálak fűznek a törökországi a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjához (AKP).

A kairói török nagykövet kiutasításáról szóló bejelentés után a török külügyminisztérium szóvivője az AFP francia hírügynökségnek jelezte: országa a kölcsönösség jegyében hasonló lépésre készül. Abdullah Gül köztársasági elnök ugyanakkor újságíróknak adott nyilatkozatában kifejezte reményét, hogy a két ország közötti kapcsolatok hamarosan helyreállnak.