eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egyiptom kiutasította a török nagykövetet

Az egyiptomi kormány szombaton kiutasította az országból Törökország nagykövetét - jelentette be Kairóban a külügyminisztérium szóvivője.

E bejelentés szerint Egyiptom visszahívja ankarai nagykövetét - aki gyakorlatilag már augusztus 15. óta Kairóban van, és így nem tér vissza állomáshelyére -, s ezzel Egyiptom alacsonyabb - ügyvivői - szintre fokozta le a diplomáciai kapcsolatokat.

A kairói török nagykövetet azután nyilvánították "nem kívánatos személlyé", hogy Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök élesen bírálta az egyiptomi hatóságok iszlamistákat sújtó elnyomó intézkedéseit.

A török kormányfő ugyanis élesen elítélte Mohamed Murszi volt elnök menesztését, egyaránt vádolva emiatt az egyiptomi hadsereget és a nyugati államokat. "Már a kezdetektől fogva azt hangoztattuk, hogy egyértelműen puccs történt Egyiptomban, ezzel szemben a nyugati országok csak a hadsereg beavatkozásáról beszélnek" - mondta augusztus közepén Erdogan.

A kairói külügyi szóvivő szerint Erdogan megnyilatkozása "elfogadhatatlan beavatkozás" az egyiptomi belügyekbe. Mint megállapította, Törökország megpróbálja az egyiptomiak érdekei ellen hangolni a közvéleményt, olyan szervezeteket támogat, amelyek "meg akarják ingatni az ország helyzetét". A szóvivő ezzel a Murszi pártjára, a Muzulmán Testvériségre utalt, amelyet szoros szálak fűznek a törökországi a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjához (AKP).

A kairói török nagykövet kiutasításáról szóló bejelentés után a török külügyminisztérium szóvivője az AFP francia hírügynökségnek jelezte: országa a kölcsönösség jegyében hasonló lépésre készül. Abdullah Gül köztársasági elnök ugyanakkor újságíróknak adott nyilatkozatában kifejezte reményét, hogy a két ország közötti kapcsolatok hamarosan helyreállnak.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×