eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Deutsch: komolyan kell venni a fiatalokat

A Fidelitas országos választmánya szombaton újraválasztotta elnökének Mihalovics Péter fideszes országgyűlési képviselőt. Deutsch Tamás kormánypárti EP-képviselő a testület ülésén azt hangsúlyozta, hogy komolyan kell venni a fiatalságot.

A Fidelitas posztján megerősített vezetője a Fidesz legfelkészültebb stratégiai partnereként jellemezte a kormánypárt ifjúsági szervezetét. Hangsúlyozta, a Fidesz nem készülhetne választási győzelemre fiatalok és így a Fidelitas nélkül.

Mihalovics Péter erős szervezettségükre utalva hangsúlyozta, a Fidesz egyetlen szövetségeseként tudják mind a 106 egyéni választókerületben koordinátorokkal segíteni a kormánypártot a közelgő kampányban.

A választmány vezetője a Fidelitas legfontosabb feladatának nevezte, hogy hidat verjenek a politikai döntéshozók és a fiatalok között, továbbá támogassák a kabinet családok és a fiatalok itthoni boldogulása érdekében hozott lépéseit.

Mihalovics Péter Európa és Magyarország egyik legnagyobb problémájaként jellemezte a fiatalok munkanélküliségét, de szerinte a kormány munkahelyvédelmi akciótervével sokat tett azért, hogy a lehető leghamarabb megoldódjon ez a probléma. Szintén sikeres kezdeményezésként említette a kormány Új nemzedék programját, amelyben életviteli tanácsokkal segítik a fiatalokat az ország több pontján.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, korábbi ifjúsági és sportminiszter beszédében bugyutaságnak nevezte azt a politikai közvélekedést, hogy a fiatalokat nem érdekli a politika. Szerinte ezt azok képviselik, akik nem is akarnak megfelelni ezen társadalmi rétegnek.

Meglátása alapján a fiatalokat, hasonlóan más korosztályokhoz a maguk módján érdekli a politika, de ez nem jelenti azt, hogy közömbösek lennének. A politikus arra biztatta a Fidelitas tagjait, próbálják a döntéshozókkal is megérttetni ezt.

A brüsszeli képviselő a legnagyobb sértésként jellemezte emellett, ha komolytalannak állítják be a fiatalokat. "Fiatalnak lenni nem a komolytalanság szinonimája" - fogalmazott, hozzátéve, ez a mentalitás őt is bosszantotta a rendszerváltás idején.

Deutsch Tamás szerint a fiatalok és különösen a Fidelitas tagjainak nagy erénye, hogy "szakítani akarnak a gondolati restséggel" és elutasítják az előre csomagolt, "instant gondolatokat", helyette pedig visszatérnek a "gondolat szabadságának értékéhez".

Szólt arról is, hogy a magyar történelem legjelesebb eseményeinek alakítói szinte kivétel nélkül fiatalok voltak, példaként említette erre az 1956-os és az 1990-es események résztvevőit. Aláhúzta továbbá, hogy a mai kor problémáin, válságán is ezzel a fiatalos gondolkodással lehet felülkerekedni.

Deutsch Tamás a Fidelitas pozitívumai közé sorolta azt is, hogy nem tekinti homogén társadalmi csoportnak a fiatalokat. Szerinte ez azért helyes, mert a fiatalság egy sokszínű élethelyzet, így idesorolható az is, aki szabadidejében táncházba jár, vagy aki rap-, illetve "tuc-tucnak mondott" zenét hallgat. Az EP-képviselő arra kérte hallgatóságát, ne hagyják, hogy egyesek életkor, vagy "trendiség" szempontjából meghatározzák, mi számít fiatalosnak. "A világ legismertebb fiatalemberét úgy hívják, Mick Jagger" - mondta, majd hozzátette: örülne, ha 55 évesen annyira meg tudná érteni a fiatalokat, mint zenész legenda idén 70 évesen.

Deutsch Tamás beszédében utalt a Tárki hétfőn nyilvánosságra hozott, elmúlt egy év adatait összegző elemzésére is, amely szerint valamennyi korcsoportban a Fidesz a legnépszerűbb párt. A kormánypárti politikus elmondta, először értetlenül állt azelőtt, hogy a baloldali médiumok miért kezelték ezt meglepetésként, aztán - mint fogalmazott - sokadszor is arra jutott, a jelenség mögött a baloldal gyengeségének alapvető oka áll. A baloldal ugyanis hosszú évtizedek óta azt a gyakorlatot folytatja, hogy kitalál egy hazugságot, amibe beleszeret, az igazság kiderülésekor pedig meglepődik - fogalmazott Deutsch Tamás, aki szerint "nem az országgal van baj, hanem a baloldallal".

A politikus "nettó hazugságként" értékelte azt az állítást, hogy a 2010-es kormányváltást követően 250 ezer fiatal távozott volna külföldre munkát vállalni, a KSH adatai szerint ugyanis összesen 335 ezer 18-39 év közötti dolgozik a határokon túl, akik döntő többsége, több mint 60 százaléka még az előző kormányok idején hagyta el az országot. Deutsch Tamás szerint ezért, ha igaz az, hogy ők a lábukkal szavaztak, akkor a korábbi szocialista kormányok ellen fejezték ki "szolid egzisztenciális lázadást".

Kitért arra is, nem egészen érti, "miért sértődnek meg szocialista és liberális politikusok, ha végre van egyetlen egy olyan ajánlatuk, amit a fiatalok komolyan vettek: megpróbáltak Bécsben cukrászdát nyitni". Deutsch Tamás szerint azonban ebből sokaknak csak a londoni fekete mosogatás valósult meg és nekik rá kellett jönniük, mégis könnyebb Pécsen cukrászdát nyitni, mint az osztrák fővárosban. "No, de nem szeretnék ezzel a dologgal élcelődni!" - fűzte hozzá.
A Fidelitas választmánya szombaton nagy többséggel választotta újra elnökévé Mihalovics Pétert. Az alelnöki posztra Szepesfalvy Annát, Béres Leventét, Fehér Petrát, Beke Zoltánt és Lombeczki Gábort választotta meg a testület.

A Fidelitas országos választmánya az ifjúsági szervezet tanácskozó és döntéshozó szerve, amely a kongresszusok közötti időszakokban állást foglal a stratégiai kérdésekben.A Fidelitas posztján megerősített vezetője a Fidesz legfelkészültebb stratégiai partnereként jellemezte a kormánypárt ifjúsági szervezetét. Hangsúlyozta, a Fidesz nem készülhetne választási győzelemre fiatalok és így a Fidelitas nélkül.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, korábbi ifjúsági és sportminiszter beszédében bugyutaságnak nevezte azt a politikai közvélekedést, hogy a fiatalokat nem érdekli a politika. Szerinte ezt azok képviselik, akik nem is akarnak megfelelni ezen társadalmi rétegnek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×