Bombák és rakéták a Hortobágyon

InfoRádió / MTI
2013. november 23. 08:09
A Hortobágyi Nemzeti Parkban (HNP) az egykori bombázólőtéren folyó tűzszerészi munkálatok második hetében is több világháborús robbanótestet találtak - tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t.

Németh-Zsohár Agnieszka elmondta: ezen a héten három százhúsz kilogrammos, egy száz kilogrammos, hat ötven kilogrammos, nyolc hetvenöt kilogrammos orosz bombát, valamint három SZ-5 típusú rakétát találtak a honvédség tűzszerészei. Ezek mind éles állapotúak voltak.

Mindezen felül további egy tonna, robbanóanyagot nem tartalmazó robbanótestet szedtek össze. Valamennyi eszközt a honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják és később semmisítik meg.

A tűzszerészek a jövő hétfőn is folytatják a helyszínen a munkát. A Hortobágyi Nemzeti Park tűzszerészi mentesítése addig tart, amíg az időjárási viszonyok engedik - mondta Németh-Zsohár Agnieszka.

A park területén múlt kedden kezdődtek meg a tűzszerészi munkálatok. A két ütemben megvalósuló fejlesztés csaknem kétmilliárd forintból, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója kedden, a projektindító rendezvényen elmondta: a Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag és Hortobágy közelében található egykori bombázólőtér területe máig magán viseli a több évtizedes katonai tevékenység nyomait. A HNP feladata a tájsebekkel tarkított terület helyreállítása, a bombalőtér használatából maradt hulladékok összegyűjtése és elszállítása, valamint a terület teljes tűzszerészeti mentesítése - részletezte Szilágyi Gábor.

A honvédség tűzszerészei már az első héten is több mint húsz bombát és nagyjából egytonnányi lőszerhüvelyt, illetve robbanótestet találtak.