Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megválasztották Magyarország első Bérügyviteli Bajnokát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lezárult a júniusban meghirdetett, első magyarországi bérszámfejtő verseny, csütörtökön kihirdették a tíz legjobb bérszámfejtő névsorát, a Bérügyvitel Bajnoka címet Füleki Magdolna nyerte el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) és a NEXON által szervezett szakmai versenyen.

Bár a munkabérek kifizetésének akár egy-két napos csúszása címlapokra képes repíteni egy céget, azt a bérszámfejtőkön kívül kevesen tudják, hogy az adók és járulékok területén a már meglévő rendkívül összetett rendelkezések mellett is szinte havonta születik egy-egy újabb jogszabály, módosítás.

A bérügyviteli szakembereknek emellett a humánügyvitelt érintő évi 10-12 törvénymódosító csomag több száz változásához is szinte azonnal kell tudniuk alkalmazkodni, miközben a számfejtésben és a kötelező hatósági adatszolgáltatásokban elkövetett tévedésekért esetenként akár sok millió forintos büntetést rónak ki a vállalatokra - ismertetik közleményükben a verseny szervezői.

A 2013 júniusában meghirdetett első bérszámfejtő versenyt azért hirdette meg NAV, a BGF és a Nexon, hogy a bérszámfejtés szakmai presztízse és gazdasági, vállalatirányítási jelentősége javulhasson. A szervezők célja, hogy a verseny legjobb 100 résztvevője számára átadott elismerő tanúsítvány országosan elismert értéket jelentsen a hazai munkaerőpiacon.

A kezdetben ötszáz nevezővel indult, majd idővel mintegy nyolcszáz fősre duzzadt bajnokság első fázisa négy feladatsorból állt, melyeket a NEXON e-learning keretrendszerében havonta oldottak meg a versenyzők. A verseny záróakkordja a november 14-én megtartott döntő volt - ezúttal már a versenyzők személyes részvétele mellett.

A NEXON által biztosított bruttó kétmillió forint összdíjazású bajnokság nyertesei pénzbeli, valamint tárgyi jutalomban részesültek. Azoknak, akik szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói és kiemelkedő eredményt érnek el a versenyben, a NEXON ösztöndíjat, továbbá féléves gyakornoki munkahelyet biztosít. A bajnokságban legtöbb pontszámot elérő száz résztvevő emellett a NAV, a BGF és a NEXON képviselői által aláírt, szakmai kiválóságot igazoló tanúsítványt kap.