Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hatalmas kiesést okozhat a rövidebb karácsonyi vásár

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy kormányrendelet miatt a szokásosnál rövidebb lesz idén a Budapesti Karácsonyi Vásár. Az utazási irodák megdöbbenve fogadták a döntést.

Tavaly a Budapesti Karácsonyi Vásár november 15-én kezdődött, és 39 napig tartott. A rendezvény nagyon népszerű volt, ez kiderült a Budapesti Turisztikai és Fesztiválközpontot vezetőjének akkori nyilatkozatából is.

Vitézy Zsófia tavaly elmondta, százezres nagyságrendben mérhető a látogatók száma, többségük külföldi. Hozzátette, a nevesebb turisztikai szaklapok a budapestit Európa tíz legjobb karácsonyi vására között emlegetik.

Idén azonban valószínűleg csak november 29-én nyit meg a vásár, és december 24-én már bezár. Ez nem csak az ottani kereskedőknek és vendéglátósoknak, de az utazási irodáknak is nagy érvágás lesz - mondta az InfoRádiónak a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője.

Molnár Judit hozzátette, a külföldi utazási irodák Budapest legnagyobb attrakciójaként hirdetik a karácsonyi vásárt. Így azonban sok hazánkba érkező turista nem látogathatja meg a rendezvényt, hiszen az két héttel később kezdődik.

A Vörösmarty téri vásár idén azért kezdődik később, és zár be korábban a megszokottnál, mert az 5. kerület polgármesterének be kell tartania egy hatályos kormányrendeletet, mérlegelési lehetősége pedig nincs - derül ki az önkormányzat közleményéből. A jogszabály kimondja, hogy ünnepi árusításra csak húsvétkor, karácsonykor és szilveszterkor, valamint évente plusz egy alkalommal van lehetőség a közterületeken. A téren pedig idén már megvolt ez a plusz egy rendezvény.

Újévig pedig azért nem tarthat nyitva a vásár, mert január 1.-én kezdődik a takarítás és a pavilonok elbontása - olvasható a belvárosi önkormányzat indoklásában.