Bomba az Orczy parknál - Kiürítik a Szent István kórház egy részét!

InfoRádió / MTI
2013. november 21. 17:25
Kiürítik az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Üllői úthoz közeli főépületét és az égésplasztika egységet az Orczy parknál talált több mint 100 kilogrammos második világháborús betonromboló gránát miatt - közölte az intézményfenntartó csütörtök délután az MTI-vel.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet közleménye szerint az érintett 23 beteget kórházon belül, a sebészeten és a belgyógyászati osztályon helyezik el.

Tájékoztatásuk szerint a közelben lévő Heim Pál Gyermekkórház Üllői úti bejáratát szintén lezárják, a megközelítés az Elnök és a Delej utca felől lehetséges a lezárás ideje alatt. A betegellátás mindkét intézményben biztonságos - tették hozzá.

A rendőrség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy már lezárták az Üllői utat a Korányi Sándor utca és a Vágóhíd utca között, az Orczy utat az Elnök utcától a Nagyvárad térig, valamint a Haller utcát a Nagyvárad tértől a Tűzoltó utcáig.

A 24-es villamos és a 3-as metró szerelvényei már nem állnak meg a Nagyvárad téren, a 281-es busz pedig nem érinti a Balázs Béla úti és a Nagyvárad téri megállót - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere az MTI-t.

Az Orczy parknál talált bomba környékét 300 méteres sugarú körben ürítik ki - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.
Kisdi Máté hozzátette, a kiürítés a már említett kórházi épületek mellett érinti a Semmelweis Egyetem elméleti tömbjét, valamint 500 lakást, ahonnan az előzetes becslések alapján nagyjából ezer embert kell kiköltöztetni. A lakókat átmenetileg a Telepi Károly utcai általános iskola és gimnázium, valamint a Ferencvárosi Művelődési Központ épületében fogadják.

Az Orczy Parkban talált bomba miatt csütörtök délután kiürítették a Bárka Színház épületét is. Az estére tervezett Álarcosbál című előadás elmarad- közölte Hóbor Helga, a Bárka Színház sajtómunkatársa az MTI-vel.

A Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy 116 kilogramm összsúlyú, 203 milliméteres, második világháborús szovjet betonromboló gránátot találtak a fővárosi Orczy park mellett egy építkezés közben.
Németh-Zsohár Agnieszka hozzátette, a gránátban 25 kilogrammnyi robbanóanyag lehet. Már a helyszínen vannak a VIII. és IX. kerületi védelmi bizottság elnökei, akik egyeztetnek a katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársaival.