Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mitől boldogok az óvó nénik?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Örülnek az óvodapedagógusok, hogy a parlament elhalasztotta a három éves kortól kötelező óvodáztatást.

A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke az InfoRádióban arról beszélt: ők kezdettől fogva azt mondták, ahhoz, hogy elkerüljük a zsúfoltságot, előbb a feltételeket kell biztosítani és csak azután kötelezővé tenni minden hároméves kort betöltött gyereknek az óvodába járást.

A megfelelő számú férőhelyet vagy új intézmények építésével, vagy bővítéssel lehet megteremteni.

Fábián Katalin szerint, van az országnak olyan része, ahol egyáltalán nincs gond az óvodai férőhelyekkel, míg máshol százas nagyságrendű a helyhiány. Elsősorban a nagyvárosokban és környékükön, illetve Budapesten kell sok gyerekkel számolni. Kevés az óvodai férőhelyek az agglomerációban és azokon a településeken is, ahol hátrányos helyzetű családok élnek.

De nem csak férőhelyből, óvodapedagógusból is kevesebb van a szükségesnél. A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke szerint megoldás lehetne a nyugdíjas kollégák visszafoglalkoztatása, de Fábián Katalin úgy látja, erre nem nagyon van esély.

Az Országgyűlés hétfői döntése alapján csak 2015. szeptember 1-jétől lesz kötelező az óvodáztatás a gyermek hároméves korától. Az oktatási bizottság erről szóló - a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekhez benyújtott - módosító javaslatát 285 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 8 tartózkodással fogadta el a parlament. A zárószavazás jövő héten lesz.

A hároméves kortól kötelező óvodáztatás eredetileg 2014 szeptemberétől lépett volna hatályba.

Hanganyag: Domanits András