Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hódmezővásárhely önkormányzata nem korlátozza a hajléktalanokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hódmezővásárhely közgyűlése egyhangúlag elutasította a hajléktalanok életének korlátozását, nem vezet be "büntetési" zónákat a hajléktalanokkal szemben - tájékoztatta a dél-alföldi település sajtóreferense kedden az MTI-t.

Göbl Vilmos elmondta: a város álláspontja szerint a fedél nélkül élőket nem büntetéssel, hanem hatékony, az igényeikhez, életvitelükhöz alkalmazható és alkalmazkodó szociális rendszerrel lehet az utcákról visszavinni a "társadalom többségének rendjébe".

Hódmezővásárhelyen a hajléktalanok ellátásáért felelős intézménynél az utóbbi években több szakmai és infrastrukturális fejlesztést végeztek. A Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató hajléktalanszállója korszerűsítésének, az ott dolgozó szakemberek elhivatottságának köszönhetően az elmúlt öt évben nem történt kihűléses haláleset, a téli hónapokban ugyanis szinte senki nem marad fedél nélkül a városban - mondta a sajtóreferens.
Az intézmény már felkészült a téli szezonra: időszakos helybővítéssel 65-67 hajléktalanról gondoskodnak, pályázati forrásból - a rendőrséggel együttműködve - hetente többször járőröznek is a városban, hogy felkutassák és támogassák valamennyi fedél nélkül élő embert.

Az országgyűlés szeptember 30-án fogadta el a törvényt, amellyel a helyi önkormányzatok felhatalmazást kaptak arra, hogy a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében rendeletben kijelöljék a közterület meghatározott részeit, ahol az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenesnek minősül. Több önkormányzat élt is a törvénymódosítás adta lehetőséggel, és rendeletben jelölte ki a települések azon részeit, közterületeit, ahol a hajléktalanok tartózkodása szabálysértésnek minősül.