Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ha piros, veszélyes a levegő!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései szerint már sehol sem egészségtelen a levegő minősége a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta: minden évben, a téli időszakban szokott előfordulni olyan meteorológiai helyzet, amikor alacsony a légnyomás és ködös, párás felhőréteg fedi a Kárpát-medencét. A légszennyező anyag felhígulása ilyenkor nagyon lassú és a szennyező réteg megül a felhőréteg alatt - magyarázta a szakértő. Ekkor fordul elő, hogy megemelkedik a szálló por (PM10) vagyis a 10 micro méter átmérőnél kisebb méretű részecskék aránya a levegőben.

Páldy Anna tájékoztatott: fővárosban 11 mérőállomás van, ezek - műszaki állapottól függően - működnek és egy online mérőhálózat részét képezik. A berendezések folyamatosan mérik a szálló por PM10 részecskéit. Az eredmények a környezetvédelmi felügyelőségek által működtetett, országos levegőminőség-mérő hálózat honlapján megtalálhatók.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet szerepe ebben a folyamatban a lakosság tájékoztatása a légszennyezés egészségkárosító hatásáról. A folyamatról a szakértő elmondta: minden nap értékelik a 28 online állomással rendelkező város légszennyezettségi értékeit, a reggeli órákban frissítik a holnapot.

Magyarországon egy színskála jelzi a városok levegőminőségi helyzetét. A piros jelenti azt, hogy a levegő minősége veszélyes az egészségre. Páldy Anna azt javasolta: az asztmások, alsó légúti hurutban, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők lehetőleg ne menjenek a szabadba és a gyerekeket se vigyük ki ilyenkor sétálni!

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján részletes egészségügyi tanácsok is olvashatók, ezeket érdemes betartani.

Hanganyag: Kálló Izabella