eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megszavazta a feldolgozatlan sertéshús 5 százalékos áfáját a Parlament - a nap hírei

Kiterjesztette a családi adókedvezményt és megszavazta a feldolgozatlan sertéshús 5 százalékos áfáját a Parlament. Törvénymódosítást javasol az Országos Bírósági Hivatal a devizahiteles perek ügyében. Megerősítette Magyarország elkötelezettségét a Déli Áramlat megépítése mellett a fejlesztési miniszter. A nap hírei 2013. november 18-án, hétfőn.

Az elmúlt időszak leggyakorlatiasabb adótörvényének nevezte a parlamenti zárószavazásra került normaszöveget a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály hangsúlyozta: az, hogy a családi adókedvezmény 2014-ben az egyéni járulékok, vagyis a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehető lesz, ez 260 ezer családot érint, és 53 milliárd forintnyi kedvezményt jelent. A jövőben a házastársak közötti vagyonszerzés illetékmentes lesz. A parlament egyebek mellett a jövő évre is fenntartotta a bankadót és jóváhagyta a sertés áfájának 27 százalékról 5 százalékra csökkentését.

Megszűnik az előzetes letartóztatás felső korlátja a legsúlyosabb bűncselekményeknél. Eddig négy év volt a maximális korlát, aminek módosítását a kormányoldal arra hivatkozva indítványozta, hogy börtönben maradjon az ároktői banda egyik tagja, aki a jogszabály megváltoztatása nélkül november 22-én házi őrizetbe kerülne. Közben elfogultságot jelentett be az ároktői banda ügyében szereplő több vádlott a bíró és az ügyész ellen. A vádlottak szerint a média és a politika nagy nyomást gyakorol a hatóságokra, amelyek részrehajlóan járnak el az elsőfokú büntetőperükben. Az ároktői bandaként elhíresült bűnszervezet 2008 és 2009 között tucatnyi alkalommal támadt éjnek idején idős emberekre az otthonukban, hogy kifossza őket. Két áldozatukat olyan súlyosan megverték, hogy belehaltak sérüléseikbe.

Felfüggesztette az Országgyűlés a fideszes Meggyes Tamás mentelmi jogát. Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte a lépést a korábbi esztergomi polgármesterrel szemben, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt. Meggyes Tamás korábban azt mondta, hogy semmilyen jogsértés nem történt a korábbi esztergomi városvezetők életbiztosítási szerződésével összefüggésben, hangsúlyozta: a nevéhez semmilyen bűncselekmény nem kapcsolódik.

Törvénymódosítást javasol az Országos Bírósági Hivatal, hogy a devizahiteles perek ne terheljék túl az egyes bíróságokat. A változtatások alapján a tisztességtelen hitelszerződésekkel összefüggésben az adós lakhelye határozná meg, hogy melyik törvényszék foglalkozzon az üggyel. Emellett arra is tettek javaslatot, hogy a Kúria jogegységi eljárásának segítésére az eddig érvényes értékhatár alatti vagyonjogi ügyben is lehetőség legyen a legfőbb bírói testület eljárására. November elején több mint 1500 devizahiteles szerződést érintő per volt a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma előtt, ez az összes eljárásuk több mint felét jelenti.

Több százezer új csatlakozót vár a kibővített árfolyamgát rendszeréhez a Bankszövetség elnöke. Patai Mihály szerint ezen belül több tízezren lesznek olyanok, akik eddig nem fizették hitelüket. Patai Mihály a jegybankban tartott bankár-reggeli után hangsúlyozta: a pénzintézetek mindent megtesznek azért, hogy sikeresen hajtsák végre a Parlament döntését. az árfolyamgát kiszélesítéséről és a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról.

Ismét drágulnak az üzemanyagok. A benzin nagykereskedelmi árát 5, a dízelét 3 forinttal emeli a Mol szerdán. Egy liter benzin ezután átlagosan 401, egy liter gázolaj 418 forintba kerül majd. Legutóbb pénteken nőttek az árak, a benzin akkor is 5, a gázolaj 2 forinttal drágult. Február eleje óta hetente kétszer határoz a Mol az üzemanyagok áráról. Az autósok akár 25 forintos különbségeket is tapasztalhatnak a kutaknál.

Megerősítette Magyarország elkötelezettségét a Déli Áramlat gázvezeték-rendszer megépítése mellett a fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné egy budapesti konferencián azt mondta, a beruházásnak az energiapiacok fellendítésén túl fontos szerepe lehet a gazdasági válság hatásainak enyhítésében is. Hozzátette, a gázvezeték magyarországi szakaszának előkészítése jó ütemben halad. A projektet a magyar kormány a kivitelezés felgyorsítása érdekében nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította.

A Fülöp-szigeteki Basaiban segít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a Haiyan tájfun által bajba került embereken. A tájfuntól leginkább sújtott Taclóban várostól 30 kilométerre lévő település lakói eddig nem jutottak élelmiszersegélyhez, a szervezet szállítmányaiból azonban több mint hatszáz család kapott ennivalót. Rizst, étolajat, konzerveket vittek a rászorulóknak. A magyarok beszámolói szerint bár az utakat mostanra nagyjából megtisztították, sok helyen embermagasságú a szemét és a kisvárosban még nem állt helyre az áramszolgáltatás. Közben az országban mindenütt jelenlevő korrupció jelentősen nehezíti a helyreállítást és a segélyek eljuttatását az érintettekhez, valamint csalók is gyűjtenek adományokat az interneten a nemzetközi segélyezést kihasználva.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×