Jövőre mintegy 565 millió forint jut a koraszülöttek mentésére - a nap hírei

Infostart
2013. november 17. 21:26
Stratégiai megállapodást kötött az MTK-val a kormány. Bírálta az MSZP a Magyar Nemzeti Bankot, amiért az 6 milliárd forintot kíván elkölteni kommunikációs célokra. A földpályázatok azonnali és teljes körű átvilágítását követeli az LMP.

Stratégiai megállapodást kötött az MTK-val a kormány. A 2013 és 2020 között évi 300 millió forintos támogatást biztosító megegyezést Orbán Viktor miniszterelnök és Deutsch Tamás írta alá a klub megalakulásának 125. évfordulója alkalmából tartott jubileumi gálaesten. A klubelnök ismertetése szerint az MTK összesen 5 milliárd forintot kap a kormánytól a meglévő sportlétesítményeinek fejlesztésére, valamint a Brüll Alfréd Akadémia létrehozására, majd a 2014/2015-ös idényben megújul az MTK Hungária körúti labdarúgó-stadionja. Azt is bejelentette, hogy a kormány átvállalja hat fővárosi klub adósságát: így az MTK mellett a Budapest Honvéd, a BVSC, a Ferencváros, a Vasas és az Újpest is 2014-től adósság nélkül működhet tovább.

A kis- és közepes vállalati szférában, valamint a pénzügyi és az energiaszektorban folytatandó együttműködésről tárgyal a jövő héten Magyarországon az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöke. Sir Suma Chakrabarti közelgő látogatása előtt azt mondta: az MNB növekedési hitelprogramja által hozzáférhetővé tett olcsó pótlólagos likviditás nem szorítja ki az EBRD-t a magyar kis- és közepes vállalati támogatási programokból, és helyesnek tartja a szektor támogatását. Ésszerűnek nevezte az MNB két fronton zajló gazdaságösztönző tevékenységét is.

Bírálta az MSZP a Magyar Nemzeti Bankot, amiért a központi pénzintézet 6 milliárd forintot kíván elkölteni kommunikációs célokra. Burány Sándor, az ellenzéki párt képviselője felidézte, hogy a Költségvetési Tanács is figyelmeztette a kormányt kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája miatt. Burány Sándor úgy fogalmazott: nem hatmilliárdos kommunikációs tenderrel kell javítani a hazai kisvállalkozások helyzetét, hanem kiszámítható gazdaságpolitikával.

A jövő évi költségvetés tervezete szerint 2014-ben mintegy másfélszer annyi, 565 millió forint jut a koraszülöttek mentésére, mint idén. Az egészségügyi államtitkárság a koraszülöttek világnapján közölte: ezen kívül folytatódnak a 2010-ben indított pályázatok, így 4,8 milliárd forintból országszerte 23 intézményben újulhat meg a koraszülött-ellátás. A közlemény felidézi azt is, hogy idén novembertől minden, a 32. hét előtt megszületett csecsemő ingyen megkapja az RSV vírusfertőzés megelőzésére szolgáló védőoltást.

Januártól kormányrendelet szabályozza a tervezési díjat. E szerint az összeget a becsült kivitelezési költség százalékában kell meghatározni; nem lehet kisebb a legalacsonyabb díjnál, illetve nem lehet több a legmagasabbnál. Ha az építtető nem határozza meg a kivitelezési költséget, akkor a beruházás költségkeretének a 80-90 százalékát kell a tervezési díj alapjának tekinteni.

Elfogadhatatlannak tartja a Jobbik, hogy bármely honvédségi kezelésű ingatlan külföldi katonai parancsnokságok, vagy nemzetközi szervezetek kezébe kerülhet. Az új szabályozás szerint a külföldi katonai szervezetek nem csak használati jogot, hanem osztott tulajdont kaphatnak a Magyar Honvédség kezelésében lévő ingatlanokon.

A földpályázatok azonnali és teljes körű átvilágítását követeli az LMP. A párt szerint a végrehajtó bukott bele a földügyekbe, a valódi felelősök helyükön maradtak. Az ellenzéki párt felszólította a kormányt, hogy valódi szakembert állítson a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet élére, ne pedig egy kizárólag politikai utasításoknak engedelmeskedő megbízottat.

Visszaállítaná a többkulcsos adórendszert az Együtt-Párbeszéd Magyarországért szövetség. A szervezet egy a felső 8-10 százalékra érvényes felső kulcsot állapítana meg. Karácsony Gergely országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a lakosság 80 százaléka rosszul jár az egykulcsos adórendszerrel. A Fidesz szerint az idén 540 milliárd forinttal több maradt a munkavállalók zsebében az egykulcsos adórendszer révén és januártól tovább csökken 270 ezer kiskeresetű család adója.

A társadalomnak segítenie kell tagjait abban, hogy megfelelő foglalkozást találjanak - mondta Erdő Péter bíboros a fővárosi Szent István-bazilikában. Az Esztergom-Budapesti érsek a Hit évének ünnepélyes lezárása alkalmából tartott szentmisén hangsúlyozta: a munka azért értékes, mert általa az ember részt vesz Isten teremtő és megváltó művében, és segíti embertársait.

Egyre gondosabbak a veszélyes áruk fuvarozói. A hatóságok a 4-es főút Szolnokot elkerülő szakaszán tartott egynapos ellenőrzésen csaknem 400 járművet vizsgáltak meg, de mindössze egy lejárt tűzoltó készülék miatt kellett bírságot kiszabni.