Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szili: a szórványközösségek a megoldás részei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szórványközösségek nem a probléma, hanem a megoldás részei a nemzeti megmaradás számára, ők azok, akik védelmet nyújtanak az asszimilációs ostrommal szemben - hangsúlyozta szombaton Szili Katalin, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága autonómia albizottságának elnöke Temesváron, ahol a Szórvány Alapítvány fennállásának húszéves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vett részt.

Szili Katalin szerint szükség lenne egy szórványbiztosra, aki a "kormányzati útvesztőben" figyelemmel követheti, hogy az idegen közegben élő, a beolvadásnak leginkább kitett nemzetrészekhez eljusson a megmaradásukhoz szükséges támogatás.

"A stratégiaépítésben jól állunk, de a hétköznapi cselekvésekben, intézkedésekben kell többet tennünk, hogy jöjjön létre a szórványgondnoki hálózat, a szórvány támogatási aránya magasabb legyen, mint a tömbben élő magyarságé, a civil központok létrehozása történjen meg, és jöjjön létre egy hálózat, amely a nemzetet körbefogó végvárainkat fűzi fel" - mondta az autonómia albizottság elnöke.

Hozzátette: jelenléte főhajtás a temesvári civil szervezet tevékenysége előtt, amely húsz éve tudományos kutatásokkal és a gyakorlatban is segíti az anyanyelv, a hagyományok, az identitás megőrzését a bánsági szórványmagyarság körében.

Csóti György fideszes képviselő, az autonómia albizottság alelnöke köszöntőjében hangoztatta, abból kell kiindulni, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Kifejtette: a szórványprogramok fontosak, de önmagukban nem biztosítják, hogy a magyarság szülőföldjén magyarként megmaradjon, ehhez autonómiára van szükség.

A szórványban a területi autonómia nem jön szóba, a nemzeti megmaradást itt csak a személyi elvű, kulturális autonómia garantálhatja - tette hozzá.

"Reméljük, román barátaink is meg fogják érteni: akkor lesz társadalmi béke, prosperitás, ha valamennyi nemzeti közösség szabadon, azonosságát megtartva élhet, államalkotó nemzetként élhet vagy autonómiaformát élvezhet" - mondta Csóti György.

A temesvári Szórvány Alapítvány kétnapos rendezvénye szombaton szakmai tanácskozással folytatódott, amelyen a támogatáspolitikáról, a civil szerepvállalásról rendeztek vitát.