eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bajnai megbékélne a Fidesz választóival, de nem a rezsimmel

Bajnai Gordon volt magyar miniszterelnök péntek este egy bécsi rendezvényen kijelentette, a lehetséges jövő évi választási győzelem után megbékélésre fog törekedni a Fidesz jelenlegi választóival. Semmilyen megbékélést nem tud ugyanakkor elképzelni azzal a "polipszerű rezsimmel", amelyet a Fideszt és a kormányt vezető Orbán Viktor hozott létre - mondta.

Az APA osztrák hírügynökség beszámolója szerint a volt kormányfő egy olyan "centrista politika" mellett szállt síkra, amely véget vethetne a magyar társadalom bal- és jobboldalra hasadásának. A szélsőségeseknek "a demokrácia palánkján kívül kell maradniuk" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az ő szemében a Fidesz nem jobbközép erő, sokkal inkább egy "populista, radikális jobboldali" párt.

Az osztrák hírügynökség péntek éjjeli tudósításában nem nevezte meg azt a rendezvényt, amelyen Bajnai Gordon beszélt, várható anyagai között ugyanakkor előzőleg azt jelezte, hogy a bécsi Humán Tudományok Intézete (IWM) Politikai Szalonjának lesz a vendége Ewald Nowotnyval, az osztrák jegybank elnökével együtt.

A Magyarország válaszúton címmel meghirdetett eseményen az Együtt 2014 vezetője APA szerint kijelentette, hogy célja megnyerni a tavasszal esedékes választásokat, és ehhez mindenekelőtt a bizonytalan választókat szeretné megnyerni, valamint azokat, akik nem akarnak "a klasszikus baloldalra", azaz a 2002 és 2010 között kormányon volt szocialistákra (MSZP) szavazni.

Azzal kapcsolatban, hogy akkor mégis miért lépett választási szövetségre az MSZP-vel, a volt miniszterelnök kifejtette, hogy "az Orbán-féle új választási rendszer erre kényszerítette" őket, mivel csak közös ellenzéki jelöltek állításával lehet legyőzni a Fideszt. A két ellenzéki párt ugyanakkor külön pártlistát állít - tette hozzá.

A közgazdász végzettségű Bajnai Gordon - aki, mint az APA felidézte, a Gyurcsány Ferenc vezette MSZP-s kormány 2009-es távozása után, az akkori súlyos gazdasági helyzetre tekintettel egy kisebbségi, válságkezelő kormány élére került - Bécsben élesen bírálta az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját.

A kormány szemére hányta, hogy "rövidtávú politikai célok érdekében elkótyavetyélte a családi ezüstöt", s erre legjellemzőbb példaként a magán-nyugdíjpénztári alapok államosítását hozta fel. Felhívta a figyelmet emellett Magyarország továbbra is gyenge gazdasági növekedésére, "a befektetések nettó kiáramlására" az országból, és bírálta a Fidesz által bevezetett egykulcsos adót.

Különösen sajnálatosnak nevezte a fiatal, jól képzett munkaerő kivándorlását. "Igen, az Orbán-kormány létrehozott munkahelyeket: Bécsben, Berlinben, Londonban..." - ironizált az APA szerint Bajnai Gordon.

Az ország jelenlegi politikai vezetőinek szemére vetette azt is, hogy "ellenségeket" keresnek "ott is, ahol nincsenek", például Brüsszelben. A volt miniszterelnök mindazonáltal azt mondta, meggyőződése, hogy "Magyarország nem változtatható meg kívülről", csakis belülről, demokratikus választásokkal.

Arról, hogy a Fidesz-kormány esetleges leváltása után mihez kezdenének a számos kétharmados törvénnyel, amelyek révén Bajnai Gordon szerint Orbán Viktor "a választások utáni időkre is be akarja betonozni rendszerét", a magyar ellenzéki politikus nem bocsátkozott részletekbe. "Vannak elképzeléseink, de azokról majd csak akkor beszélhetünk részletesebben, ha már odakerülünk" - mondta.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×