eur:
393.52
usd:
364.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megszavazta a hajléktalanokat érintő rendeletet a Fővárosi Közgyűlés - a nap hírei

Olcsóbbak lesznek a BKK bérletek januártól. A kormány több mint egy százalékos gazdasági növekedést vár idén.

Megszavazta a hajléktalanokat érintő rendeletet a Fővárosi Közgyűlés. Az elfogadott jogszabály meghatározza, hogy ezentúl nem élhetnek a fedélnélküliek egyebek mellett a világörökségi helyszínek, a reptér, a Népliget, a hidak, felüljárók, aluljárók, játszóterek, oktatási- és egészségügyi intézmények közelében. A rendelet tervezete ellen több civil szervezet tiltakozott, a szavazás napján a Városházán demonstrációt szervező Város Mindenkiért csoport aktivistái szóbeli figyelmeztetést kaptak a rendőröktől.

Csaknem 10 százalékkal csökkennek a Budapesti Közlekedési Központ bérleteinek árai. Így januártól a teljes árú havi bérlet 10.500 helyett 9500 forintba, a tanulók havi bérlete 3850 helyett 3450 forintba, a nyugdíjasoké pedig 3700 helyett 3330 forintba kerül jövő évtől. Ugyanakkor nem szavazta meg a közgyűlés a Jobbik kezdeményezését a BKK vezérigazgatójának felmentéséről.

Új pályázatot írnak ki a Vígszínház, valamint a Budapesti Operettszínház igazgatói posztjára, de a leendő vezetők a megbízatása 5 év helyett, másfél éves időtartamra szólna. A Vígszínházat jelenleg vezető Eszenyi Enikő és Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház igazgatója is megerősítette: az új feltételek mellett is pályázik. Közben megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amelynek értelmében a jövő év elejétől állami fenntartásba kerül a Budapesti Operettszínház, amelynek irányítását az emberi erőforrások minisztere látja majd el.

A kormány egy százaléknál is nagyobb átlagos gazdasági növekedést vár erre az évre. A nemzetgazdasági miniszter a harmadik negyedévre számolt 1,7 százalékos GDP növekedést a gazdaság egészségesebb szerkezetével magyarázza. Varga Mihály hozzátette, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ebben az évben a kormányzati várakozásoknak megfelelően teljesülhet a 3 százalék alatti államháztartási hiánycél.

A sertéságazat talpra állítását célzó program szerves részének nevezte az élő- és félsertés áfájának csökkentését az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Feldman Zsolt az ágazati szereplők tárgyalt. Egyetértettek abban, hogy az intézkedés piaci tisztulást hoz majd, és javítja a vágóhidak fizetőképességét. Horváth István, a sertésprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos úgy látja, a lépés erősíti az ágazat jövedelmezőségét és egész termelési struktúráját.

Hivatalosan is válaszadásra szólította fel a Mol-t a horvát kormány az INA olajtársaságban birtokolt részvényeinek sorsával összefüggésben. A zágrábi kabinet arra kéri a magyar társaságot, hogy egyértelműen és haladék nélkül tisztázza, értékesíteni akarja-e csaknem 50 százalékos részesedését a horvát cégben. A Mol a Reuters hírügynökségnek megerősítette korábbi álláspontját, miszerint a részvénycsomag eladása csak egyike a vizsgált lehetőségeknek.

Elhárult a sztrájkveszély, megszületett a megállapodás a mozdonyvezetők bértáblájáról a MÁV-nál. A Mozdonyvezetők Szakszervezetének tájékoztatása szerint a cégvezetés, amely korábban 2014. január elsejei hatállyal felmondta a 10 éve működtetett mozdonyvezetői életpályát, most elfogadta a bértábla létjogosultságát.

Az államnak kell viselnie a kötelezően választható hit- és erkölcstan oktatás jogi és anyagi vonzatait - jelentette ki a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi alelnöke. Csomós József megjegyezte: remélik, hogy a kormányzat elfogadja érveinket, és a közoktatás többi területéhez hasonlóan kezelik majd ezt a kérdést is. Közben a köznevelésért felelős államtitkár a pedagógusok pozitív tapasztalatairól számolt be az erkölcstan oktatásával kapcsolatban. Hoffmann Rózsa elmondta: a felmerült negatívumok elenyészőek voltak, és azokat korábbról már ismerték.

Megkezdte a munkát a Református Szeretetszolgálat 7 tagú orvos csapata a Fülöp-szigeteken, a katasztrófa sújtotta Tacloban város egyik kórházában. A sürgősségi osztályon dolgoznak, ahol sérüléseket látnak el, műtéteket végeznek. A küldöttség vezetője akadozó áramellátásról, összedőlt épületekről számolt be, a segélyosztó helyeken három-négy kilométeres sorok alakultak ki. A doktorok saját generátort is vittek magukkal, így szükség esetén áramellátás hiányában is tudnak operálni. A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai is a helyszínen vannak, ők már átadták adományaikat a helyi partnerszervezetüknek.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×