eur:
395.4
usd:
372.32
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Tavaly 2500 tonna eldobható szatyor ment a hulladékba

A tudatformálás időszaka következik a műanyag zacskók elleni küzdelemben. Környezetszennyező hatásuk miatt minden eszközt bevethetővé tenne az Európai Bizottság a tagállamok számára a reklámszatyrok használatának visszaszorítására. Brüsszel javaslata a tagállamokra bízza, hogy milyen módszerekkel korlátozzák a nejlonszatyrok azon a fajtáinak a használatát, amelyek a legnagyobb károkat okozzák a környezetnek.

A magyar lakosság tavaly 2500 tonna műanyag zacskót használt el, vagyis nagyjából fejenként 20 darabot. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügyvezetője az InfoRádiónak elmondta: javult a helyzet, 2011-ben, a termékdíjas szabályozás megváltozása előtt, még 3500-4500 tonna volt a felhasznált mennyiség.

Vámosi Oszkár úgy véli, a jelenlegi uniós átlag, 198 darabhoz képest a fejenként 20 nem rossz eredmény, de a cél, hogy az eldobható szatyrok mennyisége fokozatosan a nullához közelítsen.

Az olaszok teljesen betiltották a műanyag zacskók használatát, de Magyarország ennek a drasztikus megoldásnak nem híve. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügyvezetője azt mondja: mi a szabályozás legfontosabb részét már megtettük a magas termékdíj bevezetésével, most a tudatformáláson van a sor.

Az EU által kihalásra ítélt nylonzacskókat gyakran mindössze egyszer használják, de ehhez képest száz évig is eltarthat, amíg lebomlanak - emlékeztet a BruxInfo.

Becslések szerint 2010-ben közel 100 millió műanyag szatyrot dobtak a piacra Európában. Az Unió állampolgárai átlagosan 198 ilyen zacskót használnak el évente. A tagállamok között azonban rendkívül nagy a szóródás. Az élenjárók, a dánok és a finnek például mindössze 4 habkönnyű nejlonzacskót használnak évente, miközben a lengyelek, a szlovákok és a portugálok 466 darabot.

Teljes tiltás helyett az egyszer használatos műanyag zacskók használatának csökkentésére tett javaslatot a tagállamoknak az Európai Bizottság. A javaslat célja a környezetet különösen szennyező műanyag szatyrok kivezetése a rendszerből - összegezte a fejleményeket a BruxInfo.

A Bizottság, észrevehetően figyelembe véve a tagállamok túlzottan bürokratikus és költséges megoldásokkal szembeni ellenállását, visszalépett attól a tervétől, hogy egyszer és mindenkorra kitiltsa az EU-ból a főleg a bevásárláshoz használt műanyag zacskókat. Brüsszel javaslata ehelyett a tagállamokra bízza, hogy milyen módszerekkel korlátozzák a nylon szatyrok azon a fajtáinak a használatát, amelyek a legnagyobb károkat okozzák a környezetnek.

A javaslat értelmében a tagországok több megoldás közül is választhatnak, adókkal, nemzeti szinten meghatározott csökkentési célszámok elfogadásával vagy piaci korlátozásokkal is élhetnek annak érdekében, hogy érdemben csökkentsék a többnyire csak egyszer használatos, legvékonyabb (0,05 milliméter vastagságú) műanyag zacskókat, amelyek általában a szemétkosárban, az utcákon vagy éppen az élővizekben végzik, nagy károkat okozva a flórának és a faunának.

"Egy nagyon komoly és látható környezetvédelmi probléma orvoslására cselekszünk most. Minden évben több mint 8 millió műanyag zacskó végzi a szemétben Európában, óriási környezetvédelmi károkat okozva. Egyes tagállamok már figyelemreméltó eredményeket értek el a műanyag zacskók használatának a csökkentésében. Ha követőkre találnak, 80 százalékkal csökkenthetjük az EU-ban az összfogyasztást" - szögezte le Janez Potocnik, az EU környezetvédelmi biztosa.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×