eur:
394.69
usd:
371.97
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Még keresik a Fülöp-szigeteki tájfun után eltűnt magyart - a nap hírei

A kormányfő szerint Szingapúr támogatja a magyarországi gazdasági és politikai változásokat. A javuló tendenciák mellett kockázatokat is lát a magyar gazdaságban az Európai Bizottság.

Még keresik a Fülöp-szigeteki tájfun után eltűnt magyart, egy másik, helyben élő magyar felajánlotta segítségét a kutatásban a konzuli szolgálatnak. A külügyi tárca egy 28 éves férfiról tud, aki a régióban volt, amikor lesújtott a szélvihar, és azóta nem jelentkezett. Õt keresi a Baptista Szeretetszolgálat magyar csoportja is, akik megérkeztek a katasztrófa által leginkább sújtott városba. A Fülöp-szigeteki hatóságok szerint 2275-re nőtt a Haiyan tájfun halottainak száma.

Szingapúr pozitívnak és előremutatónak tartja a magyarországi gazdasági és politikai változásokat - hangzott el Orbán Viktor miniszterelnök és a szingapúri államfő budapesti tárgyalásán. A szingapúri elnök arra biztatta országa vállalkozásait, hogy Magyarországra Európa kapujaként tekintsenek.

A javuló tendenciák mellett kockázatokat is lát a magyar gazdaságban az Európai Bizottság, ezért 15 másik tagállam mellett Magyarországról is mélyreható elemzést készít tavaszra. A brüsszeli helyzetértékelés a külső egyensúlytalansági tényezők mellett belső kockázatnak tartja a némileg csökkenő, de a GDP 80 százalékát kitevő államadósságot és a 11 százalékos munkanélküliséget.

Drágulnak az üzemanyagok péntektől. A Mol bruttó 5 forinttal emeli a benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti árát. Így a 95-ös átlagára 395-396 forint, míg a dízelé 414-415 forintra nő. Az elmúlt héten a benzin ára nem változott, a gázolajét szerdán bruttó két forinttal emelték.

Heteken belül kialakítja álláspontját a Demokratikus Koalíció beadványáról az alapvető jogok biztosa. Székely László az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta, ugyan nincs határidő szabva hivatala vizsgálataira, de még időben eldönti, hogy az ellenzéki tömörülés kérésének megfelelően az Alkotmánybírósághoz fordul-e, amiért a külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkezők csak a konzulátusokon adhatják le voksukat a parlamenti választásokon. Az ombudsman arról is beszélt, hogy olyan kérdéseket vizsgálnak most is, mint a szociális temetést vagy a hajléktalanokat érintő rendelkezések.

Kész egyeztetni a hajléktalanok téli elhelyezéséről a Hungexpo Zrt. vezetése a fővárosi önkormányzattal. Tarlós István főpolgármester a téli szociális ellátással összefüggésben mondta egy nappal korábban, hogy a vásárváros területén akár tízezres nagyságrendben tudnak kulturált helyet adni a fedél nélkülieknek. A Hungexpo most azt válaszolta a városvezető nyilatkozatára, hogy rövidesen megkezdődnek a tárgyalások a pontos igényekről, az eredményről a nyilvánosságot tájékoztatni fogják. Hozzátették, a téli időszakban 150 ezer ember látogat ki kiállításaikra és számos szakmai és nemzetközi rendezvényt is tartanak.

Minden felsőoktatási szakon lesz államilag finanszírozott férőhely a jövő évben - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere miután a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával tárgyalt és megerősítették a témában kötött korábbi részmegállapodást. 16 szakon - közte közgazdász, jogász- és kommunikációs képzésben - külön meghatározták a bekerüléshez szükséges ponthatárokat.

Egészséges gyermeknek adott életet egy agyhalott asszony Debrecenben. A magzat 15 hetes korában agyvérzést kapott az anya, majd eszméletét vesztette. Hiába műtötték meg, két nappal később beállt nála az agyhalál. Akkor orvosai és családja úgy döntöttek, mesterségesen életben tartják, hogy 12 héttel később, császármetszéssel világra segíthessék a gyermeket. A beavatkozásra még nyáron került sor, de csak most adtak hírt róla, amikor a koraszülött csecsemő túljutott a legkockázatosabb időszakon. Fülesdi Béla, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának elnöke azt mondta, az anya összesen öt ember életén segített, hiszen szerveit négy, átültetésre váró beteg kaphatta meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×