eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem minden laktózmentes termék laktózmentes

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által ellenőrzött laktózmentesként árusított termékek többsége ugyan megfelelt a követelményeknek, de két esetben a határértékhez képest csaknem kétszeres mennyiségű laktózt mértek; itt bírságot szabott ki a gyártókra a hatóság.

Az NFH kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumukban csaknem 20 laktózmentesként árusított termék tejcukor-tartalom vizsgálatát végezték el. Az ellenőrzött termékek között volt tej, tejföl, joghurt, túró, habtejszín, sajt, kakaóital, valamint cappuccino por és vajas keksz is. A vizsgált termékek többsége megfelelt a vonatkozó követelményeknek, 2 terméknél viszont a laktóz-tartalom vizsgálatánál a vonatkozó határérték csaknem kétszeresét mutatták ki.

Ez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül, mivel a termék összetételére vonatkozóan valótlanul tüntették fel a laktózmentes jelzést - állapítja meg az NFH.

A jogsértések egy "különösen kiszolgáltatott fogyasztói csoportra" (laktóz-intoleranciában szenvedők) irányultak, esetükben a jelölés alapján megvásárolt termék nem csupán minőségileg jelent megtévesztést, de egészségügyi kockázattal is bírhat - hívja fel a hatóság a figyelmet. Ha egy laktóz-intoleranciában szenvedő beteg tejcukrot tartalmazó élelmiszert fogyaszt, az hasmenést, haspuffadást, esetleg hasi görcsöket okozhat.

A fogyasztóvédelmi hatóság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató gyártók ellen a szükséges intézkedéseket megtette, mindkét esetben fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.

A hatóság emlékeztet: a tej, illetve tejtermékek fogyasztása előnyös lehet a csontanyagcsere hátterében meghúzódó kalciumhiány fedezésére, egyes felmérések szerint ugyanakkor a magyar lakosságban legalább 30 százalékos gyakorisággal fordul elő a tejcukor-érzékenység. Kezelésének egyik fontos lépése, hogy a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket ki kell vonni az étrendből. Azonban - mint az NFH kiemelte - a laktóz-intoleranciában szenvedőknek sem kell teljesen lemondania ezen termékekről, hiszen az élelmiszeripar számos olyan terméket kínál, amelyeket a tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatnak. A vonatkozó szabvány szerint tejcukormentesnek az az élelmiszer nevezhető, amelynek laktóztartalma fogyasztásra kész állapotban legfeljebb 0,1 gramm per 100 gramm.

Az NFH által végzett további vizsgálatok eredményei elérhetők a hatóság honlpaján.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×