eur:
393.85
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Január 20-ig kell nyilatkozni az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségéért - a nap hírei

Aggasztónak nevezte az európai fiatalok munkanélküliségének mértékét a magyar kormányfő egy párizsi konferencián. Nem zárta ki a választási szövetség újratárgyalását az Együtt-PM vezetője.

Annak is nyilatkozatot kell leadnia az ingyenes készpénzfelvétel igénybevételére, akinek egy bankszámlája van - figyelmeztetett a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal a már megszavazott jogszabály ismertetésekor azt mondta, hogy december elseje és január 20-a között mindenkinek jeleznie kell, ha már februártól élni szeretne a lehetőséggel. A Bankszövetség főtitkára a Kossuth Rádióban társadalmilag károsnak nevezte a döntést, amelynek értelmében havonta kétszer, ingyenesen lehet készpénzt felvenni, legfeljebb összesen 150 ezer forintig. Kovács Levente szerint az lenne a megoldás, ha a bankkártya-műveletekre eltörölnék a tranzakciós illetéket, mert ez biztosíthatná a készpénzfelvétel ingyenességét.

Tovább csökkenhet az alapkamat, és bővülhet a Magyar Nemzeti Bank jelenleg 2 ezer milliárd forintos növekedési hitelprogramja. Ezeket említette Matolcsy György jegybankelnök Párizsban, amikor a Reuters hírügynökség arról kérdezte: mivel ellensúlyozható a lassuló magyarországi infláció. Októberben 0,9 százalékos volt az éves pénzromlás. Legutóbb 1974 februárjában volt ennél alacsonyabb, 0,6 százalékos az éves infláció.

Aggasztónak nevezte az európai fiatalok munkanélküliségének mértékét a magyar kormányfő az erről szóló párizsi európai uniós konferencián. Orbán Viktor úgy fogalmazott, az európai eredmények egyelőre szerények, ám a párizsi konferencián általában olyan típusú megoldásokról beszéltek a résztvevők, amelyek a magyar jogrendnek már részei. A megbeszélésen az Európai Unió állam- és kormányfői kétéves menetrendről határoztak az európai fiatalok munkanélküliségének csökkentése érdekében.

Továbbra is elkötelezett a kormány a szociális területen dolgozók helyzetének javítása iránt - közölte a szociális államtitkárság. A Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság korábban egy tüntetésen azt követelte, hogy a kabinet becsülje meg az ágazatot és a benne dolgozókat. Az államtitkárság most felsorolta, hogy egyebek mellett jövőre 30 százalékkal nő a bölcsődék finanszírozása, foglalkoztatási jogviszonnyá teszik a nevelőszülőséget, és bevezetik az ápolási díjat, valamint a családi adókedvezmény kiterjesztésével a szociális szférában dolgozóknak is segítenek.

A választások előtti támogatottság alapján fog eldőlni, hogy pártszövetségként vagy a kisebb parlamenti küszöböt jelentő közös szervezetként indul a választásokon az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért - erősítette meg Bajnai Gordon az InfoRádió Aréna című műsorában. A szövetség vezetője a Demokratikus Koalíció részvételét firtató kérdésre azt válaszolta, hogy az együttműködést több probléma nehezíti. Hozzátette, ugyanakkor el tud képzelni olyan érvet, amelynek hatására újratárgyalnák a szocialistákkal kötött választási szövetséget.

Minden 32-ik hét előtt született koraszülöttre kiterjesztik az őket leginkább fenyegető vírusfertőzés, az RSV megelőzésére szolgáló védőoltást - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós közölte, az oltásokra évente 1,3 milliárd forint a költségvetési keret, a készítményeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár központilag szerzi be. A vírus a csecsemők felét eléri az első életévükben, leggyakrabban novembertől márciusig fertőz, és kifejezetten a koraszülöttek veszélyeztetettek.

Minden hajléktalannak jut szállás a téli időszakban a fővárosban. Tarlós István főpolgármester elmondta: a meglévő intézmények mellett a Hungexpo területén akár tízezres nagyságrendben is tudnak helyeket biztosítani. Ott a fekhely mellett egészségügyi ellátás és tisztálkodási lehetőség is rendelkezésre áll majd.

Megfélemlítésnek tartja több civil szervezet, hogy az adóhatóság feljelenti a NAV-nál tapasztalt állítólagos korrupcióról nyilatkozó volt munkatársát. Horváth András korábban azt mondta: nagy hazai és multinacionális cégek évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amiben kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is közreműködik. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezután rendkívüli vizsgálatot folytatott le, és arra jutott, hogy a NAV mindig törvényesen járt, ezért rágalmazás miatt feljelentik az egykori dolgozót.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×