Január 20-ig kell nyilatkozni az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségéért - a nap hírei

Infostart
2013. november 12. 21:22
Aggasztónak nevezte az európai fiatalok munkanélküliségének mértékét a magyar kormányfő egy párizsi konferencián. Nem zárta ki a választási szövetség újratárgyalását az Együtt-PM vezetője.

Annak is nyilatkozatot kell leadnia az ingyenes készpénzfelvétel igénybevételére, akinek egy bankszámlája van - figyelmeztetett a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal a már megszavazott jogszabály ismertetésekor azt mondta, hogy december elseje és január 20-a között mindenkinek jeleznie kell, ha már februártól élni szeretne a lehetőséggel. A Bankszövetség főtitkára a Kossuth Rádióban társadalmilag károsnak nevezte a döntést, amelynek értelmében havonta kétszer, ingyenesen lehet készpénzt felvenni, legfeljebb összesen 150 ezer forintig. Kovács Levente szerint az lenne a megoldás, ha a bankkártya-műveletekre eltörölnék a tranzakciós illetéket, mert ez biztosíthatná a készpénzfelvétel ingyenességét.

Tovább csökkenhet az alapkamat, és bővülhet a Magyar Nemzeti Bank jelenleg 2 ezer milliárd forintos növekedési hitelprogramja. Ezeket említette Matolcsy György jegybankelnök Párizsban, amikor a Reuters hírügynökség arról kérdezte: mivel ellensúlyozható a lassuló magyarországi infláció. Októberben 0,9 százalékos volt az éves pénzromlás. Legutóbb 1974 februárjában volt ennél alacsonyabb, 0,6 százalékos az éves infláció.

Aggasztónak nevezte az európai fiatalok munkanélküliségének mértékét a magyar kormányfő az erről szóló párizsi európai uniós konferencián. Orbán Viktor úgy fogalmazott, az európai eredmények egyelőre szerények, ám a párizsi konferencián általában olyan típusú megoldásokról beszéltek a résztvevők, amelyek a magyar jogrendnek már részei. A megbeszélésen az Európai Unió állam- és kormányfői kétéves menetrendről határoztak az európai fiatalok munkanélküliségének csökkentése érdekében.

Továbbra is elkötelezett a kormány a szociális területen dolgozók helyzetének javítása iránt - közölte a szociális államtitkárság. A Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság korábban egy tüntetésen azt követelte, hogy a kabinet becsülje meg az ágazatot és a benne dolgozókat. Az államtitkárság most felsorolta, hogy egyebek mellett jövőre 30 százalékkal nő a bölcsődék finanszírozása, foglalkoztatási jogviszonnyá teszik a nevelőszülőséget, és bevezetik az ápolási díjat, valamint a családi adókedvezmény kiterjesztésével a szociális szférában dolgozóknak is segítenek.

A választások előtti támogatottság alapján fog eldőlni, hogy pártszövetségként vagy a kisebb parlamenti küszöböt jelentő közös szervezetként indul a választásokon az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért - erősítette meg Bajnai Gordon az InfoRádió Aréna című műsorában. A szövetség vezetője a Demokratikus Koalíció részvételét firtató kérdésre azt válaszolta, hogy az együttműködést több probléma nehezíti. Hozzátette, ugyanakkor el tud képzelni olyan érvet, amelynek hatására újratárgyalnák a szocialistákkal kötött választási szövetséget.

Minden 32-ik hét előtt született koraszülöttre kiterjesztik az őket leginkább fenyegető vírusfertőzés, az RSV megelőzésére szolgáló védőoltást - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós közölte, az oltásokra évente 1,3 milliárd forint a költségvetési keret, a készítményeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár központilag szerzi be. A vírus a csecsemők felét eléri az első életévükben, leggyakrabban novembertől márciusig fertőz, és kifejezetten a koraszülöttek veszélyeztetettek.

Minden hajléktalannak jut szállás a téli időszakban a fővárosban. Tarlós István főpolgármester elmondta: a meglévő intézmények mellett a Hungexpo területén akár tízezres nagyságrendben is tudnak helyeket biztosítani. Ott a fekhely mellett egészségügyi ellátás és tisztálkodási lehetőség is rendelkezésre áll majd.

Megfélemlítésnek tartja több civil szervezet, hogy az adóhatóság feljelenti a NAV-nál tapasztalt állítólagos korrupcióról nyilatkozó volt munkatársát. Horváth András korábban azt mondta: nagy hazai és multinacionális cégek évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amiben kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is közreműködik. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezután rendkívüli vizsgálatot folytatott le, és arra jutott, hogy a NAV mindig törvényesen járt, ezért rágalmazás miatt feljelentik az egykori dolgozót.