Magyarországot egy "illusztris klubba hívták meg"

Infostart
2013. november 11. 15:33
Biztonságpolitikai stratégiai párbeszéd elindításáról állapodott meg kínai kollégájával a magyar honvédelmi miniszter Pekingben. Hende Csaba és Csang Van-csüan tárgyalásán szó esett az oktatási együttműködés felpezsdítéséről is.

Hende Csaba az InfoRádiónak elmondta: nagyon pozitív eredménnyel zárultak a megbeszélések, a magyar és a kínai tárca illetékesei ezentúl évente rendszeresen eszmét cserélnek majd és ismertetik álláspontjukat a nemzetközi biztonságpolitikai kérdésekről. Ez egy sajátos együttműködési forma, amelyet Kína a világ 20 országával tart fenn, tehát Magyarországot egy "illusztris klubba hívták meg" - tette hozzá.

A honvédelmi miniszter szerint ez azt jelenti, hogy nagyra becsülik és értékelik Magyarországot, kíváncsiak a véleményünkre.

Hende Csaba és Csang Van-csüan egyeztetésén szó esett arról az előrehaladásról, amelyet Afganisztánban az elmúlt 10 évben sikerült elérni.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy az utóbbi években Magyarország, anyagi helyzete miatt, nem tudta viszonozni azt az érdeklődést és létszámot, amit a kínai fél változatlanul biztosított a magyarországi tanintézetekben. Hozzátette: a jövőben több fiatal tisztet kellene küldeni Kínába, hiszen az ottani katonai akadémián tanulók egyfajta nagykövetei tudnának lenni a két ország együttműködésének és barátságának.

Hanganyag: Király István Dániel


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást