Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elfogadta az Országgyűlés a tavalyi zárszámadást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országgyűlés hétfői ülésén elfogadta a 2012-es zárszámadást, amely szerint a módosított előirányzathoz képest a kiadási főösszeg 87 milliárd, a bevételi főösszeg 15 milliárd, míg az egyenleg 73 milliárd forinttal alacsonyabb.

A 245 igen szavazattal, 68 nem ellenében és 7 tartózkodás mellett elfogadott, Magyarország 2012-es költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat 14 422,528 milliárd forint bevételt, 15 021,171 milliárd forint kiadást és 598,643 milliárd forint hiányt tartalmaz.

A zárszámadási törvény szerint 2012-ben csökkent a bruttó hazai termék (GDP), emelkedett a foglalkoztatottak száma, csökkent az adósság, az államháztartási hiány pedig tíz éve nem mért alacsony szintű volt, a GDP 1,9 százaléka.

Az összes, az Európai Unióból érkező forrás 1435 milliárd forint volt, az ország hozzájárulása 234 milliárdot ért el, vagyis a támogatások lényegesen meghaladták a befizetéseket. Az EU-s pénzek közvetlen költségvetési és államháztartási hatása folyamatosan emelkedik, tavaly meghaladta az 5 százalékot.

Az uniós költségvetésből lehívott források zömét gazdaság- és vidékfejlesztésre, valamint infrastruktúrafejlesztésre fordította az állam, ezek együttesen a GDP csaknem 4 százalékát érték el.

A központi költségvetési szervek által felhasznált források 5062 milliárd forintot tettek ki tavaly, 7,1 százalékkal többet, mint a megelőző évben.

A nyugdíjbiztosítási alap 70,6 milliárd forintos hiánnyal zárt, az egészségbiztosítási alap pedig 46,7 milliárd forintos hiányt könyvelt el.