eur:
395.64
usd:
371.99
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az MSZP feljelenti a kormányt az Európai Bizottságnál

A szocialisták feljelentik a kormányt az Európai Bizottságnál az E.ON megvásárlása miatt - jelentette be az MSZP elnöke a Parlamentben.

A kormány több mint egy éve jelentette be, hogy visszavásárolja a hazai földgáz üzletágat a német tulajdonú E.ON-tól, összhangban a kormány szándékával, hogy nagyobb szerepet kapjon a stratégiai üzletágakban.

A kormányzat 280 milliárd forintot fizetett az E.ON két cégéért, miközben az MVM adatai alapján azok értéke 110 milliárd forint. De nem csak ezt a plusz 170 milliárdot költötték el feleslegesen, hanem azóta további 60 milliárdot is beletettek a különböző tározók feltöltésébe - mondta Mesterházy Attila a Parlamentben, hozzátéve: sokkal jobb helyen is lehetne ez a pénz.

"Mivel a magyarországi parlamenti eszközöket kimerítettük - hiszen a parlamenti bizottság felállítását Önök nem támogatták - megpróbáltuk más jogi eszközökkel is visszaszerezni a magyar adófizetők pénzét, ám ehhez Önök nem adtak támogatást, úgy döntöttünk: a Magyar Szocialista Párt az Európai Bizottsághoz fordul, hogy visszaszerezze az adófizetők pénzét és tiltott állami finanszírozásért fogja a magyar kormányt a bizottságnál bejelenteni" - közölte az MSZP elnök-frakcióvezetője.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérkara októberben azt közölte, hogy lezárult az E.ON földgázüzletágának megvásárlása, a társaság összesen 281 milliárd forintot utalt át. Kóbor György, az MVM vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy a vételár 260 milliárd forint volt, ami magában foglalja a két - a tároló és a kereskedő - társaság mintegy 110 milliárd forint értékű részvényeit, a társaságok átvállalt kötelezettségeit, valamint ezeken keresztül a földgáztárolókat, a tárolt földgázkészletet.

Rogán: Az MSZP Brüsszelben támadja a rezsicsökkentést

A szocialisták Brüsszelben támadást indítanak a rezsicsökkentés ellen - így értékelte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, hogy Mesterházy Attila bejelentését.

Rogán Antal sajtótájékoztatóján arra kérte az MSZP vezetőjét, fontolják meg tervüket, és végre egyszer álljanak a magyar érdek oldalára a külföldi helyett.

A magyar érdek az - folytatta a Fidesz frakcióvezetője -, hogy a privatizált gázüzletágat, gáztározókat, valamint az Oroszországgal, a legnagyobb gázszállítóval való megállapodás jogát Magyarország a saját kezébe vehesse.

Ha Brüsszelnek lehetőséget teremtenek egy vizsgálatra, az a rezsicsökkentés elleni támadás lesz, hiszen az E.ON-gáztározók visszavétele és az Oroszországgal való megállapodás jogának visszakerülése a magyar kormányhoz lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország maga dönthessen a gáz áráról, és hogy a rezsicsökkentést folytatni lehessen - mondta Rogán Antal.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×