Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Haiyan tájfun: a Hunor egység készenlétben áll a bevetésre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A katasztrófavédelem hivatásos mentőszervezete, a Hunor bevetési egysége teljes készenlétben áll, hogy segítséget nyújtson a tájfun sújtotta Fülöp-szigeteknek - közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombaton este az MTI-vel.

A közlemény szerint a magyar kormány felajánlotta segítségét a Fülöp-szigeteki kormánynak, így jelenleg a katasztrófa sújtotta ország válaszára várva a Hunor városi kutató-mentő alegysége készenlétben áll a bevetésre. Az alegység romkutató, logisztikai, egészségügyi komponenssel készült fel a bevetésre, és hat órán belül készen áll az indulásra.

A Fülöp-szigetekre pénteken reggel csapott le a Haiyan névre keresztelt tájfun, amely a Vöröskereszt szombati adatai szerint több mint ezer halottat hagyott maga után a Fülöp-szigetek középső részén, Tacloban városában. A hatóságok szombat délutánig 138 halottról számoltak be.

Az OKF közleménye szerint a szigeteken földcsuszamlások is történtek, az áramszolgáltatás akadozik, nehézkes a közlekedés és ellehetetlenült a kommunikáció.

Közölték azt is, hogy az ENSZ szakértő csoportokat küldött a helyi mentő erők munkájának megsegítésére, akik a kárfelmérés, a helyi koordináció és a telekommunikáció területén működnek együtt a helyi szervezetekkel, valamint elkezdődött egy nemzetközi egészségügyi csoport mozgósítása is.